Editura Evenimentul si Capital

Gabriela Firea: Strategia energetică a Capitalei va fi aprobată în scurt timp. Iluminatul public ar putea fi asigurat cu energie provenită din arderea deşeurilor

Autor: | | 1 Comentarii | 561 Vizualizari

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat marţi că proiectul de strategie energetică a Capitalei prevede posibilitatea ca iluminatul public din Bucureşti să fie susţinut cu ajutorul energiei electrice furnizate de staţia de tratare termică a deşeurilor.

Construirea unei astfel de staţii de tratare termică depinde de aprobarea unei decizii politice la nivelul Guvernului, în ce priveşte Programul Naţional de Gestionare a Deşeurilor.

"Bucureştiul şi zona metropolitană au fost introduse în Programul Operaţional Mari Proiecte cu suma de 180 de milioane de euro pentru construirea unei staţii de tratate termică pentru deşeuri. (...) Iar în strategia energetică a Capitalei, care va fi aprobată în scurt timp, (...) am introdus la capitolul valorificarea deşeurilor şi posibilitatea ca iluminatul public din Capitală să fie susţinut doar din această staţie de tratare termică. Este o tendinţă europeană. Pe lângă multe capitale europene există astfel de staţii care sunt construite pe sisteme extrem de sigure, ecologice, fără pericol pentru populaţie, în zone care nu pot să afecteze calitatea aerului. Se fac măsurători şi monitorizări permanent, deci nu ar fi niciun impediment din punct de vedere ecologic şi ar susţine strategia noastră energetică. S-ar putea obţine prin această valorificare termică atât energie electrică sau termică, după cum vor fi necesităţile", a precizat Firea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul Mediului, Daniel Constantin.

Ea a menţionat că ministrul urmează să se consulte cu specialiştii, iar decizia privind posibilitatea construirii unei staţii de tratare termică va fi luată la nivelul Guvernului. "În legătură cu instalaţia de tratare termică şi cele 180 de milioane de euro care sunt prezervate pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, trebuie să depunem cererea până la sfârşitul acestui an. Există o locaţie posibilă şi în Capitală şi în judeţul Ilfov. Nu aceasta a fost problema. (...) Practic, dacă nu am depune solicitarea, toată documentaţia tehnică aferentă, până la sfârşitul anului, atunci nu ne-am mai încadra în aceste termene-limită. Dar avem posibilitatea, spun eu, ca în următoarea perioadă, după ce se va lua decizia politică la nivel de Guvern, să depunem toată documentaţia necesară", a menţionat Firea.

Făcând referire şi la alte măsuri vizate de Primăria Generală în vederea reducerii poluării în Capitală, Firea a reamintit licitaţia pentru achiziţia a 600 de vehicule care să completeze parcul auto RATB, 30% dintre aceste maşini fiind ecologice - tramvaie şi troleibuze.

"Am adresat rugămintea domnului viceprim-ministru de a include şi Primăria Generală a Capitalei în proiectele pe care le va derula în perioada următoare prin Administraţia Fondului pentru Mediu şi anume, posibilitatea de a fi şi noi susţinuţi să putem să achiziţionăm un număr cât mai mare, poate la început 50-100, de autobuze electrice. Domnul viceprim-ministru ne-a spus că este o solicitare îndreptăţită şi că din punctul de vedere al domniei sale ne susţine pentru a avea în Capitală şi autobuze electrice, în afară de ceea noi achiziţionăm deja, autobuze Euro 6, troleibuze şi tramvaie", a explicat Gabriela Firea.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI