Gabriela Firea, cronica unui succes asumat

Gabriela Firea, cronica unui succes asumat

Alegerile electorale pot fi caștigate cu o strategie de campanie bună şi profitând de greșelile contracandidaților, vorba aceea: "Când doi se ceartă, al treilea câștigă". Gabriela Firea este câştigătorul net al ultimelor emisiuni electorale şi se apropie, previzibil, de un succes electoral.

Ultimele sondaje asumate public și cele aparute “pe surse” o pozitioneaza pe Firea in topul preferintelor bucureștenilor.  Dincolo de conflictele dintre Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan, care au fragmentat dreapta şi, în general electoratul anti-PSD, a bâlbelor de tip alba-neagra la desemnarea candidaților oferite de PNL, confirmarea pierderii alegerilor la București de chiar candidații PNL prin apelul de a se vota un singur candidat al dreptei, bineînțeles al dreptei reprezentate de PNL, a contat foarte mult strategia de campanie a Gabrielei Firea. Atât Dan, cât şi Predoiu au avut o strategie politică, axată pe atacuri la adresa adversarilor, s-au atacat între ei și pe Gabrielei Firea. Candidata PSD, la adăpostul trendului de vot confirmat de sondaje, a unei echipe de partid consolidate în lupte politice, a unei susțineri deschise a suporturi media, a mers pe un concept de campanie care are în centru problemele Bucureştiului (sloganul de campanie: „Rezultate pentru bucureşteni”). În contextul actual, se pare că Firea a avut abordarea corectă, întrucât bucureştenii sunt, într-adevăr, sătui de scandalurile politice şi vor rezolvarea problemelor Capitalei. Lupta anti-PSD, clamată de Predoiu, dar şi de Dan, nu a funcţionat şi cel mai probabil nu va funcţiona nici în ziua votului dintr-un motiv foarte simplu: PSD nu se află la putere.

Gabriela Firea, învățată cu discursul public, având o notorietate mare generată de activitatea de purtător de cuvânt și jurnalist,  are atribute de imagine care se pare că au atras electoratul tânăr.

Aceste alegeri marchează falimentul marotelor privind dorinței electoratului de a avea oameni noi în politică. Este evident că electoratul nu poate alege niște “iluștri anonimi” oricât de buni ar fi putut fi aceștia în viitor.

După 26 de ani de democraţie, electoratul s-a maturizat şi preferă oameni politici care, prin comportmentul lor și discursul public, generează impresia de forță și coerență. Preferința unei părți a electoratului bucureștean, mult mai mare în comparație cu alegerile trecute, confirmată de sondaje, pentru Nicușor Dan vine să confirme această nouă tendință privind votul. Nu este de neglijat și poziționare lui Robert Turcescu, care beneficiază și el de o mare notorietate, în preferintele electoratului din București, întârzierea intrării acestuia în politică și în lupta pentru fotoliul de primar făcându-l să piardă probabil câteva procente bune.