G20 a cedat în fața Rusiei. Bucurie la Kremlin
- Dragoș Lefterescu
- 12 septembrie 2023, 22:38
După ce criticile pe tema războiului au fost blocate, un ministru rus afirmă că summitul G20 a fost un succes. Textul pe tema invaziei din Ucraina a fost îndulcit vizibil comparativ cu declarația de la reuniunea de anul trecut.
Ministrul de externe al Rusiei a calificat reuniunea la nivel înalt, de la Delhi, a G20 (Grupul celor 20 de State Industrializate, n. red.) drept un succes după ce, în declarația comună, Moscova a fost scutită de critici pe tema războiului din Ucraina.
“Am putut să prevenim tentativele Occidentului de a ‘ucrainiza’ agenda summitului”, a declarat Serghei Lavrov în apropierea încheierii acestei reuniuni de două zile.
Premierul Indiei, Narendra Modi, a salutat acest triumf diplomatic după ce toți membrii grupului, inclusiv China, au ajuns la un consens îndelung negociat și au semnat o declarație comună cu privire la diverse probleme, precum schimbarea climei, cooperarea economică și, subiectul cel mai divergent, războiul din Ucraina.
G20 a cedat în fața Rusiei. Bucurie la Kremlin
Textul cu privire la invazia din Ucraina a fost vizibil îndulcit, omițând - pare-se, pentru a mulțumi China și Rusia - orice condamnare a Moscovei și orice referire la agresiunea Rusiei, o agresiune care a fost inclusă în declarația comună a G20 făcută anul trecut, în Bali. Noul text a atras critici din partea Kievului, acesta afirmând că declarația comună nu oferă “niciun motiv de mândrie”, scrie theguardian.com.
Lavrov a pretins că este un merit diplomatic al Rusiei, el afirmând că declarația “reflectă întrutotul poziția noastră”.
El a spus că nu se aștepta ca țările occidentale să accepte declarația, după ce delegația rusă și cea chineză au afirmat că nu mai acceptă un text care condamnă războiul din Ucraina, de felul celui folosit la summitul de anul trecut.
„Poate că o fi fost glasul conștiinței lor”, a spus Lavrov. „Sincer vorbind, nu ne așteptam la asta. Eram pregătiți să apărăm versiunea noastră de text”.
El a mai spus că ăsta e un semn că, la nivel global, sudul nu va mai urma orbește puterile occidentale. „Ele (statele din sud, n. red.) nu vor să li se spună să urmeze formula Zelenski”, a spus Lavrov, referindu-se la președintele ucrainean. „Asta e o lipsă de respect față de țările în curs de dezvoltare. Este vorba despre un neocolonialism din partea țărilor occidentale, dar, de această dată, ele au eșuat”.
India și legăturile istorice cu Rusia
Lavrov a lăudat rolul Indiei în negocieri, el afirmând că țara nu a dat curs tentativelor de „politizare” a G20. India are legături istorice cu Rusia, care este cel mai mare furnizor al său de armament, și a rămas ferm neutră în privința războiului din Ucraina. Partea indiană a respins cererile altor state membre care ar fi dorit ca Ucraina să participe la summitul G20 din acest an.
Statele Unite și țările din UE, care au cheltuit miliarde înarmând Ucraina împotriva Rusiei și care continuă să condamne Rusia pentru agresiunea sa, au subliniat că acordul este un pas înainte spre propășirea păcii în regiune.
Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că summitul G20 „a transmis un mesaj de pace în timp ce Rusia își continuă războiul în Ucraina”, el adăugând că reuniunea „a confirmat izolarea Rusiei”.
Ce spun liderii lumii
„Să fim cinstiți, G20 nu este un forum destinat discuțiilor politice”, a spus Macron. „Nu acesta e locul unde am putea asista la niște evenimente remarcabile, având în vedere situația actuală”.
Premierul Canadei, Julien Trudeau, a spus că sperase ca limbajul declarației să fie mai dur în privința rolului Rusiei, dar a adăugat: „Dacă s-ar fi ținut cont de alți lideri, textul ar fi fost mult mai slab”.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, care, săptămâna trecută, a fost în Rusia și a discutat cu Vladimir Putin despre reluarea acordului pe tema cerealelor din Marea Neagră – care permisese cerealelor și altor mărfuri din Ucraina să părăsească în siguranță porturile ucrainene până în luna iulie, când Moscova a întrerupt acest trafic – a spus că, la reuniune, a discutat din nou și pe larg cu Lavrov.
Avertizând puterile occidentale că orice inițiativă care izolează Rusia este sortită eșecului, Erdoğan a spus că „nu își pierde speranța în privința acordului pe tema cerealelor și că acesta ar putea fi reluat”.
Dezamăgirea lui Macron
Mulți dintre liderii participanți la summitul G20 au dorit să sublinieze progresele înregistrate în privința angajamentelor pe tema mediului. Duminică dimineață, Rishi Sunak a promis să aloce Fondului pentru Climă Verde suma-record de 2 miliarde dolari, după ce și alți lideri din G20 au promis să sporească finanțarea în domeniu.
Totuși, declarația liderilor a atras critici, afirmându-se că nu s-a mers suficient de departe în privința combustibililor fosili și a cărbunelui. Angajamentul pe tema „reducerii” și nu pe tema „eliminării” a rămas același, iar alți combustibili fosili, precum petrolul și gazele, nici măcar nu au fost menționați.
Macron s-a declarat dezamăgit de ceea ce, în opinia sa, ar fi fost angajamentele ”insuficiente” ale membrilor G20 față de problemele vizând clima și a spus că și economiile în curs de dezvoltare trebuie să se angajeze la niște obiective zero și să elimine cărbunele în următorul deceniu.
„Multe țări trebuie să facă mai mult”, a spus el, adăugând că „trage semnalul de alarmă” în privința eșecului global de până acum în privința respectării angajamentelor stipulate în Acordul pe tema Climei de la Paris.
Poate că cel mai important anunț de la sfârșitul săptămânii a fost cel legat de lansarea unui nou coridor economic care va lega India de Orientul Mijlociu și de Europa printr-o nouă rețea de căi ferate și noi rețele de navigație – deși planurile sunt abia la început.
Ambițiile proiectului au fost anunțate sâmbătă, de Modi, Biden, Ursula von der Leyen și Prințul Moștenitor saudit, Mohammed bun Salman. Planurile și finanțarea proiectului vor fi prezentate peste câteva săptămâni. (Rador)