Evenimentul Zilei > International > Fusul orar va fi desființat. Cine sunt primii care vor renunța la el
Fusul orar va fi desființat. Cine sunt primii care vor renunța la el

Fusul orar va fi desființat. Cine sunt primii care vor renunța la el

Locuitorii Sommaroy – Insula Verii din Nordul Norvegiei, vor să devină primii din lume care renunță la fusul orar. Pe această insula, locuită de 300 de persoane.

Pe această insula, locuită de 300 de persoane, soarele nu apune 69 de zile pe an, mai exact în perioada 18 mai – 26 iulie. În perioada „nopții polare”, care durează din noiembrie până în ianuarie, locuitorii nu pot vedea soarele.

„Este lumină constant, iar noi acţionăm în consecinţă”, a spus Kjell Ove Hveding, localnic, citat de CNN. „În mijlocul nopţii, care ar putea fi ora 02.00, poţi vedea copii jucând fotbal, oameni vopsindu-şi casele sau cosind iarba de pe peluze, iar adolescenţii merg să înoate”.

Locuitorii Insulei Verii, s-au întâlnit într-o sală din oraş pentru a semna o petiţie în vederea modificării statutului insulei, iar în urmă cu câteva zile, Hveding s-a întâlnit cu un membru al parlamentului norvegian pentru a-i înmâna petiţia şi pentru a discuta provocările legale pe care le presupune iniţiativa.

„Pentru mulţi dintre noi, să obţinem asta în scris ar însemna să formalizăm ceva ce am practicat timp de generaţii”, a mai spus el.

Scopul renunțării la fusul orar este, pe lângă orele tradiționale de deschidere, introducerea unui program felxibil în școli, dar și la locurile de muncă. Mai ales că pescuitul și turismul sunt principalele industrii de aici.

Accesul pe insulă se face pe un pod pe care, spre deosebire de alte locuri din lume, nu sunt agăţate lacăte, ci ceasuri.

Localnicii şi oficialii din turism văd în această modificare un motiv ca numărul vizitatorilor să crească pe insula cunosuctă şi din filmul britanic „The Wicker Man” (1973).