Evenimentul Zilei > EVZ Special > Furtul dinozaurului cu corn de rinocer
Furtul dinozaurului cu corn de rinocer

Furtul dinozaurului cu corn de rinocer

Cercetătorii au descoperit un embrion incredibil de rar al unui titanozaur care arată că erbivorul cu gât lung avea un corn asemănător cu al rinocerului, pe care-l pierdea până ajungea la maturitate.

Craniul fosilizat al unei specii de titanozaur, de acum 80 de milioane de ani, anterior necunoscută, arată cornul în detalii remarcabile.

„Conservarea dinozaurilor embrionari păstrați în ouă este extrem de rară”, a spus co-autorul studiului, Dr. John Nudds. „Imaginați-vă uriașii din Jurassic Park și luați în calcul că craniile copiilor lor, în interiorul ouălor, au doar câțiva centimetri lungime”, mai spune Nudds în revista Current Biology, care a publicat studiul.

După examinarea „exemplarului uimitor”, cercetătorii suspectează acum că dinozaurii gigantici au folosit coarnele pentru a ieși din ouă.

„Am reușit să reconstituim craniul embrionar înainte de eclozare”, a adăugat Nudds.

„Embrionii aveau o anatomie craniofacială specială, care precede transformarea post-natală a craniului la sauropodii adulți. O parte a craniului acestor sauropode embrionare a fost extinsă într-un bot alungit sau corn, astfel încât să posede o forță mai mare”.

Craniul fosilizat a fost aproape pierdut pentru știință, relatează LiveScience. A fost furat și scos prin contrabandă din Argentina și vândut în 2001 la o licitație în Tucson, Arizona.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric