Evenimentul Zilei > Actualitate > Furnicile zombie. Cum preia un parazit controlul asupra insectelor VIDEO
Furnicile zombie. Cum preia un parazit controlul asupra insectelor VIDEO

Furnicile zombie. Cum preia un parazit controlul asupra insectelor VIDEO

O echipă de entomologi a descoperit în pădurile tropicale din sud-estul Braziliei o specie de ciupercă parazită care, pentru înmulțire, preia controlul asupra furnicilor transformându-le practic în ”zombie”.

Ciuperca denumită Ophiocordyceps pătrunde în corpul furnicii și, prin eliberarea unor substanţe chimice în creier şi în muşchi, îi poate manipula mişcările.

O insectă infectată are un comportament extrem de bizar. Furnica urcă în copaci, pentru a găsi condiţii proprice şi convenabile pentru dezvoltarea ciupercii, dar și pentru ca sporii să poată fi cât mai uşor răspândiţi. Va muşca tulpina plantei pentru a rămâne fixată acolo, apoi va muri, iar ciuperca va creşte din trupul ei mort.

Coordonatorul cercetării, David Hughes de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, spune că astfel de fenomene, de tip ”zombie” se pot întâlni și la alte specii de insecte.  ”vom vedea acest fenomen sau altele similare la o gamă mai largă de organisme. Este un truc evolutiv foarte inteligent pentru o ciupercă, să folosească muşchii unui alt animal pentru a se deplasa dintr-un mediu într-altul", a scris Hughes.