Furia Israelului nu cedează după recunoașterea statului Palestina de către unele țări europene

Furia Israelului nu cedează după recunoașterea statului Palestina de către unele țări europene Demisie la nivel înalt în Israel. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Furie în Israel după decizia de joi a trei țări europene de a recunoaște statul Palestina, în plin război între armata sa și Hamasil palestinian în Fâșia Gaza, unde continuă bombardamentele.

O echipă AFP a raportat lovituri în sectorul Rafah (sud), în timp ce martorii au observat bombardamente intense în orașul Gaza, în nordul teritoriului devastat de peste șapte luni de război neîntrerupt.

Spania, Irlanda și Norvegia și-au anunțat miercuri decizia de a recunoaște în comun un stat palestinian în speranța de a determina alte țări să facă același lucru, în timp ce soluția celor două state este, potrivit Madridului, 'în pericol".

Crearea unui stat palestinian viabil pare a fi o perspectivă foarte incertă, în special din cauza absenței negocierilor în această direcție și a colonizării evreiești în Cisiordania ocupată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar această recunoaștere este considerată o victorie diplomatică a Autorității Palestiniene a lui Mahmoud Abbas, în timp ce statul Palestina este recunoscut, potrivit acesteia, de 142 din cele 193 de state membre ale ONU, în principal non-occidentale.

Un nou eșec

Și reprezintă un nou eșec pentru Israel, după ce procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu pentru presupuse "crime împotriva umanității", precum și împotriva liderilor Hamas.

"Israelul nu va rămâne tăcut cu privire la această chestiune" a recunoașterii, a tunat ministrul israelian de externe, Israel Katz, anunțând convocarea ambasadorilor Spaniei, Irlandei și Norvegiei și rechemarea pentru consultări a ambasadorilor israelieni în aceste trei țări.

După anunțul lor, Columbia și-a confirmat planul de a deschide o ambasadă la Ramallah, un oraș din Cisiordania ocupată unde îşi are sediul Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas.

La începutul lunii mai, președintele Columbiei, a cărui țară era un aliat cheie al Israelului în America Latină, a anunțat ruperea legăturilor diplomatice dintre cele două țări, numind guvernul premierului Benjamin Netanyahu "genocidar" în comportamentul din războiul din Gaza.

"Recompensă" pentru Hamas

Recunoașterea statului Palestina este "o recompensă pentru terorism", a spus Benjamin Netanyahu, un adversar înverșunat al ideii unui astfel de stat alături de Israel. "Nu putem da un stat acestui Rău".          

"După ce organizația teroristă Hamas a comis cel mai mare masacru al evreilor de la Holocaust (...) aceste țări au ales să recompenseze Hamas (...) și să recunoască un stat palestinian", a subliniat dl Katz.

Cele trei state europene și-au anunțat decizia în contextul în care războiul continuă între Israel și Hamas de la un atac fără precedent lansat pe 7 octombrie 2023 de către comandourile mișcării islamiste palestiniene infiltrate din Fâșia Gaza vecină în sudul Israelului.

Atacul a avut ca rezultat moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP bazat pe datele oficiale israeliene. Dintre cele 252 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, 124 sunt încă reținute în Gaza, din care 37 au murit, potrivit armatei.

Familiile a cinci femei soldat israeliene ținute ostatice în Gaza au autorizat miercuri difuzarea imaginilor cu capturarea lor, care le arată pe tinere, unele cu fețele însângerate, stând pe pamânt în pijamale, cu mâinile legate la spate de răpitorii lor, înaite de a fi luate şi duse cu un jeep.

Ca ripostă la atac, dl Netanyahu a jurat că va nimici Hamas, armata sa lansând o ofensivă devastatoare în Fâșia Gaza, unde Hamas, considerat organizație teroristă de Israel, Uniunea Europeană și Statele Unite, a preluat puterea în 2007. 

Cel puțin 35.709 de palestinieni, majoritatea civili, au murit în această ofensivă, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului de pe teritoriul palestinian condus de Hamas.

"Cochilii goale"

Mișcarea islamistă palestiniană a salutat miercuri recunoașterea drept un "pas important", iar Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), singurul reprezentant oficial al palestinienilor pe scena internațională, a vorbit despre "momente istorice". Și țările arabe au salutat recunoașterea.

Dar în Rafah, un oraș din sudul Gazei supus bombardamentelor zilnice israeliene, Ahmed Ziad, 35 de ani, a denunțat "cochilii goale dacă America și alte țări europene (...) nu susțin" o astfel de recunoaștere.

Principalul susținător al Israelului, președintele american, Joe Biden, a reiterat că "un stat palestinian (trebuie) să ia ființă prin negocieri directe între părți, nu prin recunoaștere unilaterală".

"Mai țintită" la Rafah

Aceste ultime evoluții au loc în timp ce soldații israelieni își continuă operațiunile terestre "împotriva unor ținte ale Hamas" în zone din Rafah.

Statele Unite, care au amenințat că vor opri anumite livrări de arme către Israel în cazul unei ofensive terestre de amploare la Rafah, unde sunt blocaţi mai mult de un milion de civili, au considerat miercuri că operațiunea este acum "mai țintită și mai limitată", exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la soarta civililor de acolo.

Intrând cu tancurile în estul Rafah, soldații au preluat controlul și asupra părții palestiniene a punctului de trecere omonim cu Egiptul, intrarea principală pentru ajutorul umanitar, pe care apoi au închis-o.

De atunci, livrarea ajutoarelor s-a oprit practic, în timp ce, potrivit ONU, 1,1 milioane de palestinieni din Gaza se confruntă cu "niveluri catastrofale de foamete".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / lalibre.be