Funcţionarii publici, în grevă

Funcţionarii publici, în grevă

Peste 100.000 de funcţionari din administraţia publică au fost în grevă de avertisment astăzi, între orele 8 şi 10, potrivit RTV.

În acest interval nu au putut fi plătite impozite la administraţia financiară şi nici la Primărie nu s-a eliberat vreun act. 

La această oră, funcţionarii publici din Instituţiile de Control organizează un miting în faţa sediului Guvernului. El va dura până la ora 13.00, arată RTV. În Piaţa Victoriei sunt aşteptaţi 200-250 de protestatari. 

Sindicaliştii au declanşat greva de avertisment deoarece negocierile cu Guvernul privind majorarea salariilor cu 50% au eşuat.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Va fi implicat personalul contractual şi funcţionarii publici din administraţia publică, aproximativ 100.000 de oameni din toate zonele admninistraţiei: primarii, consilii judeţene, prefecturi, asistenţă copii, finanţe, trezorerii, inspecţia muncii, pensii", a declarat Vasile Marica, preşedinte Alianţa Sed Lex, citat de RTV.

Sindicaliştii cer majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie 2009, însă diferenţiat, în funcţie de veniturile actuale ale acestora. Ei vor ca majorarea să fie mai substanţială pentru categoriile de salariaţi cu venituri sub 800 de lei net şi mai mică pentru cei care depăşesc un câştig de 1.500 de lei net.

Funcţionarii din adminstraţia publică mai spun că, după ultima majorare, ei au rămas cu cele mai mici salarii dintre toate categoriile de bugetari. 

Sindicaliştii Sed Lex mai sunt nemulţumiţi deoarece, în timp ce cadrele didactice au concediu de odihnă de 78 de zile pe an, restul personalului bugetar beneficiază de concedii de odihnă cuprinse între 25 şi 30 de zile pe an.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 10:05