Evenimentul Zilei > EVZ Special > Fuma și sub duș, dar a scăpat de viciu. Cum a renunțat la țigări un antrenor legendar
Fuma și sub duș, dar a scăpat de viciu. Cum a renunțat la țigări un antrenor legendar

Fuma și sub duș, dar a scăpat de viciu. Cum a renunțat la țigări un antrenor legendar

Johan Cruyff a fost răpus de un cancer pulmonar nemilos, la 25 de ani după ce se lăsase fumat. Olandezul era un împătimit al țigărilor și a fost forțat să renunțe.

Însă, probabil, adăugasem câteva reguli noi. Desigur, m-am gândit mult în perioada bolii la dependența mea de fumat. M-am întrebat de ce am fumat atât de mult o perioadă atât de îndelungată. Mai ales după ce doctorii mi-au spus că problema mea cardiacă fusese cauzată de fumat în proporție de 90%. Atunci începi să te gândești la asta. Și mi-am dat seama cât de aiurea trăisem atâția ani. Am știut că fumatul poate duce la apariția cancerului, am știut că nu face bine inimii, dar, cu toate astea, am continuat să mă amăgesc, cu pretextul că e un mod excelent de a combate stresul. Mereu găsisem pretexte pentru a nu mă lăsa de fumat.

După operație am trecut complet de cealaltă parte. De partea bună. Am renunțat la fumat peste noapte. Am eliminat acest obicei din viața mea”, a scris Cruyff în autobiografie.

El nu doar că s-a lăsat de fumat, dar a și promovat campanii care combăteau acest viciu. Apoi a fost văzut mai tot timpul, în timpul meciurilor, cu acadele. În noiembrie 2015 a fost diagnosticat cu cancer pulomnar. Pe 24 martie 2016, a încetat din viață. „Fotbalul mi-a dat totul, țigările mi-au luat aproape totul”, este unul dintre citatele celebre lăsate în urmă de olandez.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special, Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: