Fugar notoriu din dosarul Frauda bancară, reținut. Cum l-a ajutat pe Șor să spele miliarde. Video

Fugar notoriu din dosarul Frauda bancară, reținut.  Cum l-a ajutat pe Șor să spele miliarde. VideoIlan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare/ Sursa: old bem.md
Republica Moldova. Oamenii legii au reușit să-l rețină pe unul dintre complicii lui Ilan Șor în dosarul Frauda bancară. Bărbatul fusese condamnat în 2023 la 5 ani de închisoare pentru spălare de bani de peste 2, 5 miliarde de lei. Așa cum a încercat să se se eschiveze de la executarea pedepsei, învinuitul a fost dat în căutare.

Un complice al lui Șor, reținut

După un an de la condamnare, un complice al lui Ilan Șor din schema fraudei bancare, a fost reținut. Acesta era căutat de oamenii legii din noiembrie 2023. Atunci, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru escrocherii și complicitate la spălarea de bani.
Acesta a fost reținut de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații.
„Potrivit circumstanțelor, acesta acționa în calitate de complice, asigurând funcționalitatea unei întreprinderi comerciale pe teritoriul Republicii Moldova în interesele unui grup criminal. Respectiv, acesta participa la spălarea mijloacelor bănești sustrase prin escrocherie din sistemul bancar al Republicii Moldova, în sumă totală de peste două miliarde și jumătate de lei. Ceea ce constituie proporții deosebit de mari, notează oamenii legii.

Afaceri comune cu oligarhul fugar

Conform ZdG, bărbatul reținut se numește Andrei Nirauța. Acesta ar fi fost conducătorul „Caritas Group”. Este una dintre companiile afiliate lui Ilan Șor.
Compania își avea sediul pe str. Ismail 52, dar acolo, periodic, venea doar un oarecare Ghenadie, pentru a prelua corespondența. Jurnaliștii au reușit să discute cu tatăl condamnatului, care povestea că fiul său avea probleme cu drogurile.

Cinci ani mai târziu, ZdG a reușit să discute cu Andrei Nirauța, cel care administra în acte „Caritas Group”.

Acesta a declarat că nu cunoștea vreo persoană pe nume Ghenadie și că nu știa că firma pe care o administra avea un oficiu.

„Îmi pare că prin internet eu am citit despre „Caritas Group” și am aflat că sunt director al acestei firme”, a declarat acesta.

Condamnatul a mai povestit că a ajuns să își pună semnătura pe mai multe acte, despre care nu cunoștea că erau contracte de credit.