Libertate sau siguranţă? Bani mai mulţi, dar incerţi, sau câştiguri moderate, dar previzibile? Tot mai mulţi români vor să lucreze pe cont propriu.
Pentru sociologul şi profesorul universitar Elisabeta Stănciulescu, calitatea vieţii este cu mult mai bună de când a devenit expert independent. Ea a părăsit poziţia de profesor-cercetător titular, conducător de doctorat şi coordonator al unui masterat internaţional la la Universitatea "Babeş-Bolyai" şi a început, în 2008, o carieră pe cont propriu în coaching, sociologie şi antropologie, scrie revista Capital. "Am renunţat la a mai lucra în învăţământul superior pentru a-mi păstra integritatea, coerenţa şi consecvenţa cu propriile valori şi standarde şi cred că acest lucru este principalul avantaj al posturii de expert independent", explică Elisabeta Stănciulescu. Reversul medaliei Nu toţi freelancerii au însă experienţe plăcute. Daniela are aproape 35 de ani şi a lucrat în presa bucureşteană mai mult de un deceniu. "Mă săturasem de comenzi politice, de colegi obedienţi şi de şefi incompetenţi. În plus, programul de lucru, de la 10-11 dimineaţa la 10-11 seara şi cel puţin o zi pe weekend îmi dădea senzaţia că nu mai am viaţă", îşi explică ea decizia de a deveni jurnalist independent. Apoi, a venit momentul să se lovească de pragul de sus: banii câştigaţi erau semnificativ mai puţini, veneau cu ţârâita şi, chiar dacă avea mult mai mult timp liber, începeau să se facă simţite nişte frustrări din punct de vedere financiar. Faptul că nu mai merge zilnic la serviciu şi că, atunci când iese din casă, foloseşte tramvaiul ori bicicleta i-a redus puternic cheltuielile: "La serviciu, mâncam de la cantină sau comandam pizza, ceea ce însemna cam 25-30 de lei pe zi, adică circa 600-700 de lei pe lună. Iar benzina mai costa şi ea 200-300 de lei lunar". Bani şi timp liber Timpul liber suplimentar (fie că munceşte mai puţin, fie că, pur şi simplu, câştigă în fiecare zi una-două ore prin renunţarea la deplasarea la serviciu şi înapoi) pare a fi, într-adevăr, cel mai mare câştig al celor care adoptă o carieră de expert independent. În plus, ca freelancer poţi să alegi când, unde şi pentru cine să munceşti. În realitate, însă, destul de puţini sunt cei care îşi permit să respingă clienţi pentru că sunt obosiţi, prea ocupaţi sau şi-au planificat câteva zile libere. Pentru că există riscul ca un client refuzat, indiferent de motiv, să se adreseze altcuiva şi să nu te mai caute altădată.
Ceea ce se confirmă totuşi mult mai des este un alt aspect: ca freelancer, poţi câştiga mai mulţi bani decât dacă ai fi salariat. Potrivit unui studiu realizat de Rockable la nivel mondial, 44% dintre "independenţi" au venituri mai mari decât aveau ca angajaţi. Şanse de reuşită Mădălina Popescu, director general al companiei de resurse umane Pluri Consultants, spune că, pe lângă faptul că, în cele mai multe cazuri, raportul dintre efort şi venituri va fi defavorabil freelancerului, veniturile nu mai sunt sigure. În opinia sa, cei care au cele mai mari şanse de reuşită pe cont propriu sunt seniorii cu o experienţă semnificativă şi cu solide competenţe comerciale. "Din păcate, în cariera mea, am întâlnit mai multe nereuşite decât reuşite. În unele cazuri, era vorba de oameni care fuseseră îndepărtaţi dintr-o anumită companie şi se gândiseră că vor da lovitura pe cont propriu. Ei bine, s-a dovedit că nu fuseseră daţi afară degeaba", spune specialistul. ORGANIZARE Patru mituri despre liber-profesionişti
- Mulţi cred că freelancerii muncesc mai puţin decât angajaţii obişnuiţi. De fapt, adevărul este undeva la mijloc, iar media săptămânală este de circa 40 de ore.
- Eşti mai relaxat ca freelancer decât atunci când eşti salariat. În realitate, faptul că veniturile tale lunare depind doar de tine te poate nelinişti destul de mult.
- Mulţi lucrează independent pentru că nu pot găsi un job sau nu se pot adapta. De fapt, contractorii independenţi care rezistă o fac pentru că sunt buni profesionişti.
- Lipsa supravegherii afectează nivelul muncii şi respectarea deadline- ului. Din contră, faptul că plata depinde de terminarea proiectului este extrem de stimulant.
Află AICI cum să câştigi bani din colaborări Citiţi şi:
- Cum să-ţi rotunjeşti veniturile în timpul liber
- Sfaturi pentru liber profesionişti