Fraudă de milioane de euro după 8 ani de închisoare! Evazionistul-recidivist care a devalizat bugetul statului

Fraudă de milioane de euro după 8 ani de închisoare! Evazionistul-recidivist care a devalizat bugetul statului

În două județe din vestul țării se derulează o serie de percheziţii în urma suspiciunii unei fraude colosale, la firmele unui evazionist de calibru greu. Eliberat înainte de termen după o condamnare de 8 ani, acesta a pus la cale un mecanism complex de spălare de bani.

La sediile unor societăți comerciale din Bihor şi Arad se derulează în prezent ample percheziţii, reprezentanții acestora fiind bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 5 milioane de euro, într-un dosar cu acuzaţii de înșelăciune, abuz de încredere și spălarea banilor. Este vorba de firme din Grupul Trei G, fondat de evazionistul notoriu Ion Govoreanu.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi dimineaţa, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au declanşat acţiunea sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi fac cercetări la 4 adrese, sedii ale unor societăţi comerciale, în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor și spălarea banilor.

 Prejudiciu: 5 milioane euro

Ne puteți urmări și pe Google News

Din datele făcute publice, escrocheriile s-au derulat din 2014 până în prezent, timp în care reprezentanţii a 3 firme din Bihor și Arad au creat mai multe mecanisme frauduloase, cărora le-au dat o aparență de legalitate prin încheierea unor contracte de prestări servicii financiare. "Prin aceste mecanisme au pus creditorii - bugetul de stat și furnizorii - în imposibilitatea recuperării debitelor pe calea executării silite în situația neplății obligațiilor fiscale și a bunurilor, respectiv serviciilor contractate, totul în scopul ascunderii disponibilităților bănești rezultate din activitatea de comerț desfășurat", se precizează în comunicat.

Inginerii financiare de amploare

Practic, spun poliţiştii, toate veniturile societăţilor comerciale erau încasate direct de către o altă firmă din același grup de societăți, cu sediul în municipiul Oradea, fără a mai ajunge în casieriile sau conturile bancare proprii, acestea acumulând datorii foarte mari față de stat și față de furnizori, de peste 5 milioane euro.

Banii erau folosiți discreționar, în funcție de propriile interese, de societatea comercială din Oradea. Potrivit surselor menționate în presa locală, atât firma beneficiară, cât şi celelalte ar fi din Grupul 3G, fondat de evazionist.

A mai dat un tun de 22 milioane de euro

Afaceristul Ion Govoreanu, patron al reţelei tip supermarket Trei G, a fost eliberat anul trecut din Penitenciarul Oradea, înainte de a-şi ispăşi condamnarea de 8 ani de închisoare cu care s-a ales în 2014, pentru o pagubă de 1,4 milioane de lei, pe care a produs-o bugetului de stat prin tranzacţii ilicite cu zahăr, plus un „tun” de 22,5 milioane de euro dat bugetului de stat. În total, în acest dosar au fost condamnate 8 persoane.

Evazionistul  mai e judecat, la Tribunalul Bihor, pentru o fraudă fiscală de aproape 900.000 lei,  orchestrată în cârdăşie cu soţia sa şi cu doi dintre administratorii firmelor pe care aceştia le controlează.