Franța și alte zece state ale UE se unesc pentru a apăra energia nucleară

Franța și alte zece state ale UE se unesc pentru a apăra energia nucleară sursa: facebook

11 miniștri europeni reuniți la Stockholm au afirmat marți, 28 februarie, voința lor comună de a se angaja mai mult în decarbonizarea economiei.

11 țări din UE, cu Franța în frunte, au afirmat marți, 28 februarie, voința lor de "a întări cooperarea europeană" în domeniul energiei nucleare pentru a dezvolta "noi proiecte", insistând pe rolul energiei atomice în decarbonizarea economiei.

11 state (Franța, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Finlanda, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia) se pun de acord să "susțină noi proiecte" nucleare, bazate în special "pe tehnologii inovatoare" ca și "exploatarea centralelor existente", potrivit declarației lor semnate în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni ai energiei la Stockholm, potrivit lefigaro.fr

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/fmatei

Ne puteți urmări și pe Google News

O declaraţie pentru promovarea energiei nucleare în UE

ANSA (Italia), 28 februarie 2023- ''Asigurarea celor mai bune parteneriate în lanțurile de aprovizionare și explorarea unor programe comune de formare și proiecte industriale'' privind energia nucleară. Acesta este angajamentul semnat într-o declarație comună de Franța și alte zece țări UE, la finalul unei reuniuni desfășurate marţi dimineață la Stockholm, în marja Consiliului Afaceri Energetice.

Italia, care anunţase inițial că va participa la întâlnire, a fost absentă. ''Roma este mereu binevenită, dar este la latitudinea guvernului să decidă'', explică surse guvernamentale franceze.

Prezentată inițial de francezi ca o întâlnire cu treisprezece țări, prima reuiune în favoarea unei cooperări sporite în domeniul energiei atomice s-a desfăşurat în prezenţa a doar unsprezece delegații. Pe lângă Franța, care a fost şi promotorul evenimentului, au mai participat Bulgaria, Croația, Ungaria, Finlanda, Țările de Jos, Polonia, Cehia, România, Slovacia și Slovenia, notează ansa.it

Parisul anunţase că la reuniune vor fi prezente şi Suedia și Italia. Stockholmul a participat ca președinție rotativă, neutră în UE și, prin urmare, nu a semnat declarația. ''Pregătim un program de lucru bilateral cu Suedia, pentru că dezvoltarea producției de energie nucleară face parte din programul guvernamental și de asemenea, pregătim un memorandum de înțelegere'', spun surse din Ministerul Tranziției Ecologice de la Paris. În ceea ce privește Italia, ''a fost invitată, însă decizia o privește'', Franța promovează ''un grup deschis''', care se va întâlni în continuare ''la următorul Consiliu Energetic'' în ideea lansării ''grupurilor de lucru'' pe probleme specifice. 

(Traducerea Rador)