Franţa merge la vot: cursa către Élysée a celor cinci candidaţi la Preşedinţie. Ce trebuie ştiut
- Antonia Hendrik
- 21 aprilie 2017, 10:39
Umăr la umăr în primul tur între candidata extremei drepte Le Pen şi independentul Macron. Previziunle nu arată surprize de ultimă oră. Între timp, outsiderul de stânga, Melenchon îl ajunge pe Fillon, candidat de centru-dreapta acuzat de deturnare. Iata tot cea ce e de aflat înaintea alegerilor.
Duminică, 23 aprilie, în Franţa se votează pentru prezidenţiale. Dacă niciunul dintre candidaţi nu poate să atingă pragul de 50% plus unul din voturi, se va trece la balotaj între primii doi clasaţi. Al doilea tur va avea loc pe 7 mai. Campania electorală a fost printre cele mai agitate: scandaluri, creşteri şi descreşteri în sondaje, un rezultat final ce nu poate fi scontat.
Previziunile Potrivit sondajului desfăşurat de OpinionWay şi publicat de Le Monde, Marine Le Pen ar fi în uşor avantaj asupra lui Emmanuel Macron cu un 23%, Ipsos dă o egalitate între cei doi de 25%. După previziunile Elabe însă, publicate de saptămânalul ''L'Express'', Macron ar avea 24% faţă de 23% Le Pen. În caz de balotaj, Macron ar putea primi sprijinul electoral moderat şi al stângii. În orice caz, estimările sunt în concordanţă privind creşterea candidatului de stânga Melenchon, considerat un outsider până în urmă cu câteva zile, dar care acum se află pe locul trei alături de candidatul de centru-dreapta Fillon.
Cine sunt cei cinci principali candidaţi
Marine le Pen Liderul dreptei radicale a Frontului Naţional, Marine Le Pen e actualmente europarlamentar. Naţionalistă, eurosceptică şi cu politici puternic xenofobe, a mai candidat fără succes în 2012. În 2015 Parlemantul UE i-a ridicat imunitatea cu acuzaţia de a fi ''publicat imagini violente'' ale unor execuţii ISIS, printre care şi a jurnalistului american James Foley.
Emmanuel Macron De centru, 39 de ani, Emmanuel Macron a fost ministru al Economiei între 2014 şi 2016 în timpul guvernului socialist Manuel Valls. S-a înscris în cursa prezidenţială ca independent fondând un partid numit En Marche. Neconsiderat favorit, înapoia lui Fillon, a câştigat sprijin important atât don dreapta cât şi din stânga (Manuel Valls şi ministrul de Interne Le Drian).
Francois Fillon Prim ministru al lui Nicolas Sarkozy din 2007 până în 2012 şi reprezentant al aripii mai conservatoare a republicanilor, Fillon este candidatul principal de centru-dreapta.În urmă cu câteva luni a fost acuzat formal de detrunare de fonduri publice: acuzaţia e aceea de a fi angajat propria soţie Penelope ca asistentă parlamentară (fictiv) şi că ar fi favorizat-o pentru postul la un jurnal proprietatea unui amic al său...totul pentru un câştig de 900.000 de euro fără să fi desfăşurat vreo activitate. El a mai fost deconspirat şi pentru că şi-a ajutat să lucreze doi din cei cinci copii ai săi, ca avocaţi, fără să aibă această calitate, aceştia fiind doar simpli studenţi la drept.
Jean-Luc Melenchon Este candidatul de stânga din această bătălie electorală. Ministru al Educaţiei între 2000 şi 2002, Melenchon a părăsit Partidul Socialist, creând partidul France Insoumise (Franţa rebelă). În ultima perioadă a crescut în sondaje, plasându-se alături de Fillon pe poziţia treia. Ar putea avea sprijin de la socialişti.
Benoit Hamon După ce a cîştigat alegerile primare din noiembrie trecut şi a încercat să ducă Partidul Socialist către poziţii tradiţional mai de stânga, Hamon s-a trezit coborând mereu în sondajele pentru accederea la Élysée. Mulţi exponenţi moderaţi din propriul partid au spus că-l vor susţine pe Macron, în timp ce alţii se vor îndrepta spre Melenchon.
Ameninţarea terorismului La puţine zile rămase până la scrutin, alerta terorismului în Franţa este la nivel maxim. Au fost arestaşi la Marsilia doi indivizi care aparţin de islamişti cu acuzaţia că vor să comită un atentat în preajma prezidenţialelor. Anchetatorii au găsit în posesia lor un video cu candidatul Fillon şi înscrisuri ameninţătoare, astfel că autorităţile au întărit escorta candidatului de centru-dreapta. Ieri a avut loc un atac armat pe Champs Elysees în Paris în urma căruia un poliţist, dar şi alte două persoane au fost ucişi. Atacatorul a fost împuşcat deasemenea şi este căutat cel de-al doilea. Auspiciile scrutinului prezidenţial sunt cam sumbre.