Jeffrey Franks, FMI: România va avea creştere economică în 2011
- Adam Popescu
- 28 octombrie 2010, 16:20
FMI estimează că România va înregistra creştere economică în 2011, nu recesiune, a declarat şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti, Jeffrey Franks. El a apreciat drept incorecte informaţiile apărute în presă, conform cărora şi anul viitor economia va rămâne în recesiune.
"Anticipez că nu va fi o recesiune în 2011. Informaţiile care au fost prezentate în presă, că noi ne-am aştepta la aşa ceva, nu sunt corecte. Noi ne aşteptăm la creşteri pozitive în 2011, vom prezenta cifrele corecte la finalul vizitei, încă lucrăm la ele, dar vă pot spune cu mare încredere că cifrele sunt pozitive şi nu ne aşteptăm la recesiune în 2011", a precizat Franks, după întâlnirea cu conducerea PSD, citat de Agerpres.
Vizita FMI este programată să se încheie luni, 1 noiembrie, când conducerea delegaţiei va prezenta concluziile misiunii şi estimările pentru anul viitor.
Potrivit ZF, FMI ia în calcul pentru 2011 o scădere economică de 1%, conform unor surse care au participat la discuţiile cu Fondul.
Îngrijorări în legătură cu salariile bugetarilor
Oficialii FMI sunt îngrijoraţi în legătură cu posibilitatea ca guvernul să fie forţat de Curtea Constituţională să anuleze legea de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%.
"Această ţară are capacitatea să-şi controleze bugetul. Dacă există impedimente legale pt asta, va trebui să găsim alte moduri de a ţine sub control bugetul, în situaţia în care această lege va fi declarată neconstituţională. Deci, există o îngrijorare", a declarat Jeffrey Franks.
FMI nu e de acord cu reducerea cotei unice
Recent, delegaţia FMI, condusă de Franks, a respins propunerea coaliţiei de guvernare de reducere a cotei unice de la 16% la 12%. Propunerile de relaxare fiscală ale PDL, UDMR şi UNPR vizau scăderea cotei unice la 12% în 2011 şi la 10% în 2012, reducerea contribuţiilor sociale şi acceptarea unui deficit bugetar mai mare decât cel estimat pentru anul viitor de 4,4% din PIB. Membrii coaliţiei au mai propus şi majorarea salariului minim la 700 de lei.
"Ei spun că o cotă unică de 12% nu ar avea efectele pe care le preconizăm noi. Nu pot să ne împiedice să luăm aceste măsuri, ei spun că nu putem să luăm măsurile decât anul viitor, pentru anul 2012. FMI ne cere să ne încadrăm în cifrele macroeconomice negociate", a declarat ministrul mediului, Laszlo Borbely.