Evenimentul Zilei > International > FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Manipularea mondială și prioritățile Facebook-ului
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Manipularea mondială și prioritățile Facebook-ului

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Manipularea mondială și prioritățile Facebook-ului

Facebook se laudă că luptă împotriva dezinformării politice. Privirea din interior a unui fost angajat dezvăluie limitele acestei lupte.

Mii de profiluri false pentru a hărțui opoziția politică din Azerbaidjan, mii pentru a induce în eroare propriul popor în spiritul președintelui din Honduras, milioane de reacții false la postările privind alegerile din Brazilia de acum doi ani, manipulare în Ucraina, în India, Bolivia și Ecuador, prin urmare oricine crede că dezinformarea coordonată, influențarea țintită a alegătorilor sau devalorizarea adversarilor politici pe Facebook sunt în primul rând o problemă în Statele Unite ale Americii, cu unele sucursale în Europa de Vest, se înșală.

Oricine crede că Facebook-ului pur și simplu nu-i păsa de problemele din restul lumii este o victimă a acestei rețele de socializare.

Un informatician specializat în domeniul integrității site-ului Facebook se ocupă de încercările coordonate de influențare politică. Numele ei este Sophie Zhang și a fost concediată după trei ani în cadrul companiei. Ea a refuzat o despăgubire în valoare de 64 de mii de dolari, deoarece banii ar fi fost legați de un jurământ de tăcere. În schimb, în ultima ei zi de muncă,

Zhang a publicat o notă lungă de 6600 de cuvinte, din care a citat revista online BuzzFeed News. Sophie Zhang descrie ce înseamnă să lucrezi într-o companie globală care este interesată de probleme numai dacă sunt relevante pentru PR.

Ce înseamnă să înregistrezi atacuri orchestrate împotriva democrației în acea parte a lumii care este mai puțin importantă pentru Facebook și cum a trebuit să decidă, sub presiunea propriei munci, să nu examineze mai îndeaproape evenimentele din aceste țări mai mici.

A durat nouă luni pentru ca superiorii Facebook să acționeze împotriva unei campanii de dezinformare aprobate de președinție în Honduras și doar două săptămâni până când rețeaua campaniei a fost reconstruită cu o forță similară.

La știri, Zhang a auzit de proteste în masă cu zeci de decese în Bolivia sau mii de decese în Ecuador din cauza proastei gestionări a crizei determinate de pandemia de coronavirus și s-a întrebat dacă s-ar fi putut schimba ceva.

„Am sânge pe mâini”, scrie Sophie Zhang. Colegii săi deja nu se mai simt vinovați pentru țări atât de mici. I s-a dat de înțeles că posibilitățile muncii umane sunt limitate și că dacă nu va demisiona de bunăvoie, va fi concediată.

Sophie Zhang a plecat nu fără a-i încuraja pe foștii ei colegi să rămână în cadrul Facebook și să repare compania din interior. O companie căreia îi pasă doar de propria imagine și care eșuează, în mod repetat, în implicații politice de care a promis să stea departe, nu poate fi însă salvată nici de către cei mai implicați angajați.

Articol de Fridtjof Küchemann

Traducerea: Vera Ștefan, RADOR