France 24: Sudanul respinge orice normalizare a relației cu Israelul înainte de 2022
- Vasile Dan
- 27 august 2020, 05:00
Prim- ministrul sudanez, Abdallah Hamdok, a respins orice normalizare între țară sa și Israel înainte de încheierea tranziției la Khartoum, prevăzută în 2022. Era unul din obiectivele vizitei șefului diplomației americane, Mike Pompeo, marți.
Va trebui așteptat până în 2022. Prim-ministrul sudanez, Abdallah Hamdok, a temperat speranțele de normalizare rapidă a legăturilor dintre Sudan și Israel, marți, 25 august, declarând că această chestiune nu va fi tranșată decât după perioada de tranziție la Khartoum, care urmează să se încheie peste doi ani.
“Faza de tranziție în Sudan se îndreaptă spre o largă coaliție cu o agendă specifică ce urmărește încheierea procesului de tranziție și instaurare a păcii și stabilității în țară, până la alegeri libere (în 2022). Guvernul de tranziție nu are mandat în afara acestor sarcini pentru a decide normalizarea cu Israelul”, a declarat Abdallah Hamdok, citat de purtătorul de cuvânt al guvernului.
O declarație care fără îndoială temperează entuziasmul secretarului de stat american, Mike Pompeo, care postase pe Twitter puțin mai devreme o fotografie a planului său de zbor cu fraza: “Bucuros să anunț că suntem PRIMUL zbor NONSTOP din Israel spre Sudan”.
Șeful diplomației americane s-a dus în Sudan în cadrul turneului său regional pentru a încerca să convingă alte țări arabe să-și normalizeze relațiile cu Israelul, după Emiratele Arabe Unite.
Statul evreu și Sudanul sunt tehnic în război și, în timpul celor 30 de ani cât a fost la putere Omar al-Bashir, Sudanul a adăpostit islamiști radicali, în special pe Ossama ben Laden, care a trăit acolo din 1993 până în 1996, înainte de a se stabili în Afganistan.
De altfel, pentru a pedepsi Sudanul pentru relele sale legături, i-au impus Statele Unite sancțiuni începând din anii 1990.
Contactele între Washington și Khartoum nu au făcut decât să se degradeze și, în 1997, relațiile lor diplomatice au fost coborâte la nivel de însărcinat cu afaceri. Abia în ianuarie ei au trimis din nou ambasadori.
Căderea lui Omar al-Bashir a schimbat situația
“Întâlnire bună cu secretarul de stat Pompeo”, a scris pe Twitter, marți, în engleză, prim-ministrul Abdallah Hamdok, după întâlnirea lor de la Khartoum. “Am avut o discuție directă și transparentă privind scoaterea Sudanului din lista țărilor care susțin terorismul, […] relații bilaterale și sprijinul guvernului american” pentru instanțele de conducere din Sudan.
Noul guvern de tranziție, format în septembrie 2019, după manifestațiile populare care au pus capăt celor 30 de ani de dictatură, a decis să se apropie de Statele Unite și să acționeze pentru ca Sudanul să fie scos de pe lista neagră a țărilor care susțin terorismul. Autoritățile sudaneze au arătat, la începutul lui august, că “sunt gata să continue să colaboreze cu administrația americană pentru a favoriza un climat care să ajute la retragerea numelui Sudanului de pe lista țărilor care susțin terorismul și la intrarea într-un parteneriat (cu Statele Unite), benefic celor două țări".