FRAGMENTE DE JURNAL: "Poveste despre dragoste şi întuneric"

FRAGMENTE DE JURNAL: "Poveste despre dragoste şi întuneric"

Amos Oz, cel mai apreciat prozator şi eseist israelian al momentului, descrie în cartea "Poveste despre dragoste şi întuneric", Ierusalimul copilăriei şi adolescenţei lui, prins în istoria zbuciumată a Israelului.

Scriitorul vorbeşte despre mama sa în ultimele fragmente, pe care le publicăm. Romanul său biografic, publicat în peste 25 de ţări, a primit zece distincţii literare internaţionale.

„Mătuşica Haya mi-a spus că vineri unchiul Tsvi, care era directorul administrativ al spitalului Tsahalon, chemase un specialist de la spital, care s-a oferit să treacă pe la ei după lucru.

Specialistul a consultat-o pe mama cu deamă nuntul, fără grabă, oprindu-se ca să stea la taifas cu ea şi continuând apoi consultaţia, iar când a isprăvit a spus că e obosită, tensionată şi la capătul puterilor. În afară de insomnie nu i-a găsit nicio problemă. Adesea sufletul este cel mai mare duşman al trupului: nu lasă trupul să trăiască, nu-l lasă să se simtă bine atunci când ar vrea sau să se bucure de odihna de care are mare nevoie. De-am putea măcar să-l scoatem, aşa cum scoatem amigdalele sau apendicele, am duce cu toţii vieţi sănătoase şi mulţumite până la o sută de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Credea că nu prea are rost să facă luni acele teste la spitalul Hadassah din Ierusalim, dar n-au ce să strice. I-a recomandat repaus total şi evitarea oricărei emoţii. Era deosebit de important, a spus el, ca pacienta să iasă din casă cel puţin o oră sau chiar două ore în fiecare zi, s-ar putea îmbrăca gros şi să ia o umbrelă şi pur şi simplu să se plimbe prin oraş, uitându-se la vitrine sau la tinerii chipeşi, n-are importanţă, lucrul esenţial era să iasă la aer. De asemenea, i-a scris o reţetă pentru nişte somnifere noi, foarte puternice, care se pare că erau chiar mai noi şi mai puternice decât noile pilule pe care i le prescrisese noul doctor din Ierusalim. Unchiul Tsvi s-a repezit la farmacia de serviciu de pe strada Bugrashov ca să cumpere pilulele, pentru că era vineri după-masa şi toate celelalte farmacii se închiseseră deja pentru Shabbat.“