Cronici pariziene cu Marcela Feraru. Fractură fără precedent între francezi și comunitățile de imigranți
- Marcela Feraru
- 28 august 2015, 00:00
Opinia publică franceză s-a radicalizat și arată cu degetul spre comunitatea musulmană. Pentru că s-a săturat de inacțiunea clasei politice, care se ascunde după cuvinte, și pentru că cele 8 milioane de musulmani din Franța (cifră aproximativă, statisticile etnice fiind interzise) nu se grăbesc să ia poziție atunci când un co-religionar se apucă să facă jihadul
„Să discriminăm pentru a fi eficienți, mai degrabă decât să rămânem spectatori! ». Este fraza celebră a secretarului de stat pentru Transporturi, Alain Vidalis, care propune controale aleatorii în spațiul public, cu riscul de a cădea în „discriminarea de facies”. Fraza a stârnit imediat reacții în lumea lui «politiquement correct», începând cu purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist...
Cel care va fi controlat de trei ori pe zi, doar pentru că „are față” de magrebian, va dospi o ură față de „ceilalți”, care au avut norocul să se nască europeni
Franța se confruntă cu al 5-lea atentat de la începutul anului. Gluma se îngroașă, în timp ce socialiștii, care populează scaunele puterii, par să se scarpine în creștet, într-un fel de cacofonie tragi-comică. Faptul că ultimul atentat s-a soldat cu doar câțiva răniți și nu cu sute de victime, cum era programat, nu calmează deloc spiritele și e suficient să asculți emisiunile de radio, care dau cuvântul cetățenilor, pentru a înțelege prăpastia imensă între politicieni și populație.
Discriminare vs securitate
Dezbaterea durează de decenii. „Să nu generalizăm”, „să nu discriminăm”! Chiar ieri dimineață, o dispută între un reprezentant al tinerilor socialiști și unul al valului «bleu-Marine» (simpatizant al Frontului Național) a fost câștigată la KO de cel din urmă, dacă e să ne raportăm la reacțiile ascultătorilor care făceau coadă la telefon. Pentru că discursul socialiștilor, împietrit în eternă limbă de lemn, nu mai răspunde demult îngrijorărilor populației. „Ce înseamnă un control aleator? Că vom controla prin sondaj și deci va cădea mereu pe o anumită minoritate vizibilă!” - afirmă, retoric, tânărul socialist, dând ocazia adversarului său să întrebe: „Vreți să vă citez numele tuturor teroriștilor care au acționat pe teritoriul Franței ? Nu este un secret că suspecți vor fi mai degrabă nord-africanii decât o bunicuță care-și duce nepoții în parc”.
Miezul problemei
În anii războiului din Algeria, atentatele teroriste ale Frontului de Eliberare Națională au vizat, în primul rând, separarea celor două comunități - musulmană și europeană - iar istoria este pe cale să se repete. Nu este o noutate că teroriștii sunt islamiști radicali și nu creștini sau buddhiști.
FOTO: La Calais, în Franța, oamenii au dărâmat gardurile de sârmă și au forțat blocajul creat de politiștii trimiși în zonă FOTO: AGERPRES
Un reputat editorialist scria ieri, în replică la discursul lui Francois Hollande: „Răul nu este terorismul, terorismul este doar instrumentul folosit de Răul absolut, care este fundamentalismul islamic”.
Pare că ne jucăm cu cuvintele, dar faptul că ne e teamă să le folosim, tranșant și fără echivoc, ne duce într-o fundătură.
Tanărul socialist s-ar putea să aibă un grăunte de dreptate, doar că nu știe să-l exprime, ceea ce mă face să cred că nici nu înțelege problema. Delictul de facies va naște viitorii teroriști. E un cerc vicios din care nu putem ieși.
Summit UE la Viena
Cel puțin 50 de imigranți au fost găsiți morți, ieri, într-un camion, în Austria, la granița cu Ungaria. Tragedia a avut loc în timpul desfășurării, la Viena, a unui summit european, pe tema Balcanilor de Vest. Zeci de mii de imigranți din statele afectate de conflicte, din Orientul Mijlociu sau Africa, încearcă să ajungă în Europa. La Viena, Serbia și Macedonia au declarat că UE trebuie să găsească o soluție pentru afluxul de imigranți din Europa. Un număr record de 107.500 de imigranți au ajuns în state membre UE în ultima lună, 3.000 de oameni au trecut granița în Serbia, ieri. Germania cere tuturor țărilor europene să găzduiască refugiați. Summitul de ieri a dezbătut stoparea traficul de ființe umane și protejarea granițelor externe ale UE.
Atac concertat pe spațiul Schengen
Spicuind printre opiniile extrem de numeroase exprimate în aceste zile, constat că devine din ce în ce mai puternică fracțiunea care cere suprimarea spațiului Schengen.
Dezbaterea a fost deja alimentată inclusiv de dreapta clasică și în speță de Nicolas Sarkozy, care a făcut din reformarea sau suspendarea spațiului Schengen unul din punctele de campanie ale primarelor formațiunii sale (devenită, de curând, «Republicanii »).
Nici măcar socialiștii nu mai sunt unitari în a apăra acest «aquis» și, oricum, șansele lor la viitoarele alegeri sunt infime. Nu mai vorbesc de Frontul Național, „dediabolizat” de Marine Le Pen, odată cu excluderea tatălui sau din partid, și care e pe un val îngrijorător.
Din ce în ce mai multe voci se fac auzite în spațiul public pentru a cere restabilirea granițelor naționale. Alimentată de ultimele atentate, ideea este îmbrățișată mai ales după ce imaginile terifiante ale celui mai mare val de imigrație de la porțile Europei din ultimele decenii au umplut ecranele televizoarelor.
Terorismul islamist
Or, această imigrație este posibil purtătoare a germenului mortal cu care Franța se confruntă deja - terorismul islamist.
Cum o problemă nu vine niciodată singură, acuzațiile se îndreaptă și spre Bruxelles. «Pentru a „proteja interesele UE și ale cetățenilor săi în domenii care nu pot fi tratate eficient la nivel național”, cote de «migranți» au fost atribuite diferitelor state membre. Odată cu implementarea acestor cote, menite inexorabil să devină necontrolate, Marea Înlocuire, oficioasă pentru a nu spune insidioasă, ia o turnură mult mai oficială , mai structurată. Unele voci, cert mai puțin lirice, s-au ridicat în fața acestei invazii migratoare fără precedent, prin cadența și întinderea sa, (...) ca de exemplu aceea a eurodeputatei, fost ministru estonian al Afacerilor Externe, Kristiina Ojuland, care persistă și semnează clamând ca în fața acestui fenomen inedit: „ Rasa albă este în pericol!” »- scrie site-ul de opinii Boulevard Voltaire. Iată unde s-a ajuns!
Fără Schengen!
Punând cap la cap seria de atentate, invazia de origine musulmană de la porțile Europei, perspectiva alegerilor regionale de anul viitor din Franța, cu spectrul Frontului Na țional în cap de listă, nimeni nu va risca să deschidă spațiul Schengen. Mult mai probabil, campania se va face pe suprimarea sau suspendarea acestuia. Euroscepticismul, care scotea nasul la mijlocul anilor 2000 devine - dacă nu a devenit deja - majoritar în Franța.