FOTOGRAFUL care a PREZENTAT ororile unei DICTATURI BRUTALE a MURIT. IMAGINEA care a făcut LUMEA să stea în loc - FOTO

FOTOGRAFUL care a PREZENTAT ororile unei DICTATURI BRUTALE a MURIT. IMAGINEA care a făcut LUMEA să stea în loc - FOTO

Un celebru fotograf care a reușit să arate ororile comise de unul dintre cele mai infame regimuri dictatoriale a murit, sâmbătă noapte, la vârsta de 83 de ani.

Fotograful sud-african Sam Nzima, care a devenit celebru pentru o fotografie considerată simbolică pentru segregarea rasială din timpul Apartheidului, a decedat într-un spital din oraşul Nelspruit, informează Agerpres.

 

Fotografia devenită celebră a fost realizată de Nzima în 1976 şi înfăţişează un bărbat care duce în braţe un băiat muribund, în vârstă de 12 ani, împuşcat de forţele de ordine în timpul unor proteste studenţeşti pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Sursa FOTO: AP Photo/The World, Sam Nzima

Imaginea reprezintă brutalitatea guvernului apartheid, care, în perioada 1948 şi 1991, a impus o ierarhie socială pe criteriu rasial, privilegiind persoanele albe.

„Sam Nzima a fost unic. Aparatul său de fotografiat a captat întreaga brutalitate a opresiunii apartheidului asupra mentalului şi istoriei naţiunii, de la campania de sfidare, până la deportările forţate şi revoltele studenţilor din Soweto”, a spus preşedintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa într-o declaraţie.

„Ne vom aduce aminte în special de fotografia care îl reprezintă pe tânărul Hector Pieterson, aflat pe moarte, şi care a devenit un simbol al rezistenţei”, a adăugat Ramaphosa.

După ce a făcut celebra fotografie, Nzima a fost hărţuit de poliţie şi nu a mai lucrat ca fotograf.