Evenimentul Zilei > Actualitate > Fostul șef al Poliției Române, nou secretar de stat în MAI
Fostul șef al Poliției Române, nou secretar de stat în MAI

Fostul șef al Poliției Române, nou secretar de stat în MAI

Prin decizie a premierului Ludovic Orban, fostul șef al Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu a fost numit secretar de stat în MAI, înlocuindu-l pe Dumitru Daniel Chirilă. Ziua de 29 noiembrie devine cea mai norocoasă pentru Bogdan Despescu, înregistrând o triplă coincidență în cariera lui de ofițer superior din Ministerul de Interne

Ordinul de numire în funcția de secretar de stat in MAI a fost primit de chestorul Bogdan Despescu în urmă cu doar câteva ore. El a confirmat, pentru EVZ, proaspăta numire, recunoscând că în ultimii ani în ziua de 29 noiembrie a obținut funcții importante în domeniul său de activitate. Asfel, în data de 29 noiembrie, 2017, prin Decretul semnat de șeful statului, și contrasemnat de premierul Mihai Tudose, Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, a devenit chestor șef de poliție, cu trei stele. Coincidența face ca, exact în urmă cu un an, în data de 29 noiembrie 2016, chestorul Bogdan Despescu era înaintat din gradul de chestor de poliție în chestor principal de poliție, cu două stele.

Bogdan Despescu a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ în anul 1995, ulterior ocupând diferite funcții în cadrul Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Buzău și Prahova, până în luna aprilie 2014 când a preluat conducerea  IPJ Constanța. În data de 10 decembrie 2015, Bogdan Despescu a fost numit șeful Poliției Române. La începutul anului 2018 a fost demis din funcție pe fondul conflictelor politice din PSD între  premierul Mihai Tudose la acea vreme și Ministrul de Interne, Carmen Dan, care l-a sacrificat în scandalul polițistului pedofil, acuzat că ar fi dispus măsuri tardive.

După ce a fost pus la dispoziție, Bogdan Despescu a dat în judecată Poliția Română și în primăvara lui 2019 a câștigat procesul. Definitiv. Chestorul șef de poliție Bogdan Despescu este născut în județul Buzău, are 47 de ani, este căsătorit și are un copil. Ani de zile a lucrat ca ofițer specialist în Investigarea Fraudelor. În 2012, Bogdan Despescu a primit Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în grad de Ofiţer. Este Doctor în domeniul Ordine Publică și Siguranță Națională.