Evenimentul Zilei > Actualitate > Fostul șef al Camorrei a murit în închisoare. Povestea celui mai de temut mafiot
Fostul șef al Camorrei a murit în închisoare. Povestea celui mai de temut mafiot

Fostul șef al Camorrei a murit în închisoare. Povestea celui mai de temut mafiot

Fostul mare șef al mafiei din Napoli a murit la vârsta de 79 de ani, într-o închisoare italiană, din cauza unei septicemii.

Șeful mafiei a murit în închisoare. Raffaele Cutolo a fost cel mai mare șef al Camorrei napolitane, o mafie de stradă fragmentată, care nu și-a dorit niciodată un singur șef.

A fost considerat un apostol al avangardei crimei. Unul care și-a dorit să inoveze și să reziste în fața temutei Cosa Nostra. Cutolo a murit miercuri seara, în celula Spitalului Penitenciar din Parma, fără să piardă nici măcar o măsură din puterea sa. Avea 79 de ani și era cel mai vechi prizonier, fiind închis la regimul de izolare severă, încă din anul 1964.

Despre Cutolo, procurorii italieni spun că a planificat chiar uciderea premierului ialian Aldo Moro. A fost condamnat pentru crimele lui, la închisoare pe viață, de unde nu a mai ieșit niciodată. Despre boss-ul mafiei napolitane se mai spunea că își conducerea rețeaua chiar din închisoarea.

Cutolo a fost poreclit profesorul. Avea o mare pasiunie pentru citit și scris. El a promovat repede în ierarhia mafiei. A întemeiat un nou braț al mafiei napolitane Nueva Camorra Organizada (NCO), bazată pe structura piramidală a Cosa Nostra. A schimbat toate regulile având o influență foarte mare.

A fost considerat cel mai sângeros naș italian. Șeful mafiei a murit în închisoare

Pentru a conduce cu mână forte, Cutolo a declanșat o adevărată ”furtună de plumb și sânge”. Totul se întîmpla în anii 1980, pentru a prelua controlul asupra regiunii și asupra marilor afaceri criminale din Italia.

Cel mai mare război mafiot l-a dat împotriva unei facțiuuni numită Nueva Familia, care a urcat repede în ascensiune prin intermediul a 100 de asasinate. Șeful mafiei a murit în închisoare.

Marele boss napolitan a comis prima crimă în 1963. Atunci a ucis un tânăr într-o luptă pentru a apăra onoarea surorii sale, Rosetta. Câțiva ani mai târziu, în 1991, fiul său Roberto a fost ucis într-o luptă în Tradate, în provincia Carese. Obsedat de această pierdere și închis în cel mai sever regim al închisorii, a reușit să devină din nou tată în 2007 pentru a doua oară datorită inseminării artificiale din închisoare.

Moartea lui Cutolo va duce la o fragmentare mai puternică a mafiei. Ceea ce odinioară era o armată disciplinată cu ierarhii clare, azi nu mai există. Astăzi organizația este extrem de fragmentată și este dificil să se stabilească un vârf precum cel pe care l-a reprezentat Cutolo.

Din acest motiv, procurorii anti mafia și carabinierii italieni sunt în alertă, deoarece este foarte posibil ca Italia să asiste la un nou val de crime. Lupta pentru locul lăsat liber de Cutolo se pare ca va fi una sângeroasă.