Fostul preşedinte Igor Dodon ar putea scăpa prin prescripţie de dosarul Energocom

Fostul preşedinte Igor Dodon ar putea scăpa prin prescripţie de dosarul EnergocomIgor Dodon / sursa foto: Arhiva EvZ

Şedinţele de judecată în care fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de abuz în serviciu în dosarul numit generic Energocom vor fi reluate peste trei luni, la 19 septembrie.

Pauza a fost luată din cauza vacanţelor în care vor pleca pe rând toţi cei trei membri a completului de judecată, acuzatorul de stat, precum şi avocaţii fostului preşedinte. Chiar dacă nu va trebui să vină la şedinţele de judecată, Igor Dodon va fi nevoit să renunţe la vacanţele din afara ţării, deoarece are interdicţia de a părăsi ţara.

Mai multe şedinţe de judecată, amânate

Singura şedinţă programată pentru luna iunie în dosarul Energocom a fost amânată la solicitarea acuzatorului de stat. Şi şedinţa precedentă care urma să aibă loc la 19 mai a fost amânată pe motiv că procurorul nu a asigurat prezenţa martorilor.

Prima şedinţă în dosarul Energocom a fost programată pentru 26 noiembrie 2022, însă nu a avut loc pe motiv că un membru din completul de judecată a fost delegat pentru participarea la cursuri de instruire. A doua şedinţă, programată pentru 6 octombrie 2022, a fost amânată la solicitarea avocaţilor.

Igor Dodon ar putea scăpa de pedeapsă chiar dacă va fi găsit vinovat

Examinarea dosarului se află la etapa cercetării probelor acuzării, după care va urma o etapă îndelungată a audierii martorilor şi cercetării probelor apărării. Mai mulţi jurişti susţin că fostul şef al statului ar putea scăpa nepedepsit în dosarul Energocom, chiar de va fi găsit vinovat, deoarece expiră termenul de prescripţie.

Despre expirarea termenului de prescripţie a vorbit însăşi inculpatul Igor Dodon încă în octombrie 2022: „Este un dosar care se referă la evenimente care au avut loc în anul 2008. Dat fiind faptul că peste jumătate de an dosarul expiră ei s-au grăbit și le-au trimis în judecată. Aceste contracte la care se referă domnul procuror au fost semnate peste o săptămână de la numirea mea în funcția de ministru. Au fost negociate până la numirea mea în funcție și a apărut nu știu de unde. Toată acuzarea se bazează pe un aviz care nu este original, care este falsificat, care a permis directorului Energocom să semneze un contract cu o companie străină”.

De ce este acuzat fostul preşedinte al Republicii Moldova

Amintim că ex-preşedintele Igor Dodon este inculpat în dosarul numit generic „Energocom”. Dosarul a fost expediat în instanţă pe 9 septembrie 2022.  Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului.

Procurorii susţin că, din poziția pe care o avea la acel moment Igor Dodon a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.

Prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.