Fostul premier Vlad Filat, în lungă aşteptare. Judecătorii nu se grăbesc să-i spună dacă acceptă revizuirea dosarului. Video

Fostul premier Vlad Filat, în lungă aşteptare. Judecătorii nu se grăbesc să-i spună dacă acceptă revizuirea dosarului. VideoVlad Filat /Sursa foto: EVZ

Republica Moldova. Vlad Filat, fostul premier moldovean condamnat pentru infracţiuni de corupţie, rămâne în aşteptate. Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a amânat din nou pronunţarea deciziei privind revizuirea dosarului în care fostul premier a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

Completul de judecată a programat următoarea şedinţă pentru data de 3 octombrie. Pronunţarea decizieie a fost amânată pentru a 13-a oară.

De ce a fost amânată din nou pronunţarea în privinţa cererii de revizuire a dosarului Vlad Filat

La şedinţa de judecată din 26 septembrie, din cei trei membri ai Completului de judecată, s-a prezentat doar preşedintele Anatol Ţurcan.

Acesta a anunţat că judecătorul Ion Malanciuc şi-a luat concediu pentru două zile. Magistratul Ţurcan a fixat următoarea şedinţă pentru 3 octombrie, ora 15.00.

Cum a reacţionat fostul premier

Fostul şef al Guvernului de la Chişinău s-a arătat dezamăgit de de amânarea pronunţării. Tot odată, Filat a părut nerăbdător ca să afle mai repede deznodământul.

„Nu vreau să cred că concediul de două zile al acestui judecător, anume în ziua când are loc ședința stabilită cu 3 luni în urmă, a fost sugerat politic. Am să mă rog la bunul Dumnezeu ca până pe 3 octombrie să nu să se mai îmbolnăvească vreun magistrat sau să nu inventeze vrio alertă cu bombă”, a declarat liderul PLDM.

Fostul premier nu s-a abţinut să aducă învinuiri guvernării de la Chişinău:

„S-ar putea ca 13 să fie totuși o cifră fără noroc, doar că pentru această guvernare… Aș vrea să nu cred că acest concediu de două zile al acestui judecător, anume în această zi când are loc ședința stabilită cu 3 luni în urmă, a fost sugerat politic”.

Vlad Filat a mai spus că o cerere de revizuire, în mod normal, are o soluție în 2 ședințe de judecată. Pentru că nu se examinează fondul cauzei, nu se aduc probe, nu se audiază martori, doar întrunirea condițiilor legale de a fi trimisă cauza la rejudecare.

„În cazul meu, această cerere este examinată deja pe parcursul a 16 luni, în 13 ședințe. Cererea a fost trecută de două ori prin cercetarea judecătorească. Dar nu s-a pronunțat nicio decizie”, a declarat fostul premier.

Vlad Filat în instanţa de judecată

Vlad Filat în instanţa de judecată/Sursa foto: EvZ

Aşteptările lui Vlad Filat

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2016, într-un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupție și trafic de influență. Dosarul a fost pornit în baza unui denunţ al controversatului afacerist Ilan Şor.

Fostul premier a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție.

Fostul premier pledează nevinovat şi vrea ca dosarul său să fie examinat din nou. Filat se şteaptă, astfel la o nouă sentinţă. Una de achitare.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat încălcarea dreptului său la un proces echitabil.

Filat s-a plâns la CEDO că audierile nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura prezența martorilor apărarii. Echitatea generală a examinării dosarului fiind afectată.

Instanța europeană a admis că nu toate informațiile din dosar puteau fi făcute publice, pe motiv că ar fi putut afecta investigarea altor episoade din frauda bancară.

Pe de altă parte, CEDO a decis că nu era necesar ca toate şedinţele să se desfăşoare cu uşile închise.

Vlad Filat a mai fost judecat într-un dosar în care a fost acuzat de spălare de bani. Procurorii anticorupție au cerut șapte ani de închisoare. După un proces care a durat mai bine de cinci ani, fostul premier a fost achitat de Judecătoria Chișinău. Sentinţa a fost contestată în instanţa superioară.