Fostul premier David Cameron revine în guvern

Fostul premier David Cameron revine în guvern David Cameron / Sursa foto: Arhiva Evz

David Cameron, la șapte ani după ce a demisionat din funcția de premier britanic, revine la guvernare ca secretar de Externe. Numirea are loc ca urmare a remanierii guvernamentale efectuată de premierul Rishi Sunak, înlocuind-o pe secretarul de Interne, Suella Braverman, cu James Cleverly, secretarul de Externe. Noul secretar de Externe promite că va revigora politica externă a Marii Britanii.

David Cameron se întoarce în guvernul Marii Britanii, dar ca secretar de Externe, anunță The Guardian. Acesta a fost premierul Marii Britanii între anii 2010 și 2016. Decizia surpriză vine ca parte a remanierii guvernamentale,  în care Suella Braverman a fost înlocuită de James Cleverly ca secretar de Interne.

James Cleverly a servit ca secretat de Externe din 6 septembrie 2022. Rishi Sunak își asumă riscuri în încercarea de a-și revigora guvernarea politică, scrie The Guardian.

Un purtător de cuvânt a confirmat, de asemenea, că Jeremy Hunt va rămâne cancelar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cameron a demisionat pe 13 iulie 2016, ca urmare a referendumului pentru Brexit. Și-a afișat dorința prietenilor săi încă din 2018 că vrea să se întoarcă în prima linie politică, de preferință ca secretar de Externe.

De atunci, el și-a menținut un profil relativ scăzut, deși a fost implicat în scandal în urmă cu doi ani. Este criticat că a făcut lobby miniștrilor guvernamentali pentru a oferi finanțare companiei de servicii financiare Greensill Capital, acum aflată în insolvență.

Ce a realizat David Cameron ca premier

David Cameron, în calitate de șef al unui guvern de coaliție dintre conservatori și libral-democrați, a avut de gestionat criza financiară globală.  A redus deficitul cu măsuri de austeritate și a impus politici mai stricte asupra migrației.

Dar a efectuat și reforme sociale. Pe durata mandatului său:

  • a adoptat Legea privind reforma bunăstării;
  • a adoptat Legea privind sănătatea și asistența socială;
  • a introdus reforme în educație;
  • a legalizat căsătoriile dintre persoanele de același sex;
  • a privatizat Poșta Regală;
  • a supravegheat organizarea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012;

Pe plan internațional, guvernul său a intervenit în războaiele civile din Libia și Irak în combaterea terorismului.  Între 2014 și 2016, a avut de furcă cu referendumul pentru independența Scoției și reforma votului, dar n-au trecut.

Cameron a sprijinit campania pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Însă referendumului pentru Brexit i-a venit de hac. Cameron a decis să demisioneze din funcție.

A fost succedat de patru premieri conservatori consecutiv:  Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss și Rishi Sunak.

No photo description available.

David Cameron, Facebook 

Ce promisiuni face?

David Cameron, în calitate ca proaspăt secretar de Externe, a scris pe platforma X: „Ne confruntăm cu un set descurajant de provocări internaționale, inclusiv războiul din Ucraina și criza din Orientul Mijlociu. În această perioadă de schimbări globale profunde, nu a fost nicicând mai important ca țara să stea alături de aliații noștri, să  consolideze parteneriatele și să se asigure că vocea noastră se face auzită. Deși am fost în afara politicii din prima linie în ultimii șapte ani, sper că experiența mea ca lider conservator timp de 11 ani și prim-ministru timp de șase ani să-l ajute pe prim-ministru[Rishi Sunak] să facă față acestor provocări vitale”.