Fostul director al unui radiodifuzor german și-a dat demisia după ce s-a aflat că folosea fondurile companiei pentru a-și susține stilul de viață luxos

Fostul director al unui radiodifuzor german și-a dat demisia după ce s-a aflat că folosea fondurile companiei pentru a-și susține stilul de viață luxos

Radiodifuzorul german RBB a fost zguduit de un scandal din cauza fostului său director, Patricia Schlesinger, care este acuzată de delapidare și folosire abuzivă a funcției sale de șef al grupului media din Berlin, care este finanțat de contribuabilii germani.

Schlesinger a demisionat duminică din postul ei. Luni, procurorul din Berlin a confirmat că a deschis o investigație cu privire la acuzațiile că Schlesinger a deturnat fonduri RBB pentru a-și susține stilul de viață, inclusiv faptul că a convins rețeaua să plătească pentru cine generoase la ea acasă și a finanțat utilizarea privată a unei mașini de lux. Wolf-Dieter Wolf, președintele consiliului de administrație al RBB, care a fost legat de unele dintre acuzațiile aduse lui Schlesinger, și-a prezentat demisia duminică. Ambii neagă acuzațiile aduse împotriva lor.

Scandalul din Germania

Schlesinger, care avea un salariu anual de 308.000 de dolari la RBB, este acuzată că a folosit radiodifuzorul german pentru a finanța un stil de viață generos pentru ea și pentru fostul ei soț, jurnalistul de la Spiegel, Gerhard Spörl. Printre acuzații, dintre care multe au fost dezvăluite în mass-media germană, se numără că Schlesinger a găzduit cine exclusiviste la ea acasă pentru oaspeți de seamă - totul în timp ce reducea locurile de muncă și costurile de programare la rețeaua ei.

Ca șef al RBB cu sediul la Berlin, o funcție pe care o deține din 2016, Schlesinger este o figură proeminentă pe scena media germană. RBB este unul dintre cei nouă radiodifuzori regionali care alcătuiesc ARD, rețeaua comună de pubweb a Germaniei, care, cu un buget anual de 7 miliarde de dolari și peste 22 de mii de angajați, este cel mai mare radiodifuzor din lume. RBB este unul dintre principalii sponsori ai Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandalul din jurul lui Schlesinger vine într-un moment dificil pentru radiodifuzorii din Germania și din întreaga Europa. Pubweb-urile germane urmează să-și renegocieze taxa de licență – taxa pe cap de locuitor percepută tuturor gospodăriilor germane pentru a finanța radiodifuzorii publici ARD și ZDF – cu guvernul german în această toamnă. Cazul RBB a dus deja la apeluri pentru a reduce bugetele pubwebs.

Planurile altor țări

În Franța, parlamentul a renunțat recent la taxa de licență TV, ca parte a unui efort al guvernului francez de a-i ajuta pe cei care se luptă cu inflația și cu un cost crescut al vieții. Mișcarea îi lasă pe radiodifuzorii francezi cu o gaură de 3,8 miliarde de dolari în bugetele lor, un gol pe care guvernul spune că îl va umple prin transferul altor fonduri fiscale „euro pentru euro” către rețelele publice. Cu toate acestea, această măsură este garantată până la sfârșitul anului 2024, după care guvernul va trebui să vină cu o modalitate diferită de a-și finanța rețelele publicitare.

În Marea Britanie, guvernul conservator continuă cu planurile de privatizare a Channel 4, un radiodifuzor public și finanțat comercial. Mișcarea a fost aspru criticată. Channel 4 este văzută ca o rețea de pionierat de emisiuni inovatoare precum Queer as Folk ale lui Russell T. Davies și primele două sezoane din serialul de antologie SF Black Mirror al lui Charlie Brooker, potrivit The Hollywood Reporter.