Fostul coleg de celulă al lui Adrian Năstase, fostul deputat Emilian Cutean, a fost eliberat condiționat!

Fostul coleg de celulă al lui Adrian Năstase, fostul deputat Emilian Cutean, a fost eliberat condiționat!

Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Găești (Dâmbovița) după ce a executat fracția prevăzută de lege din condamnarea de 5 ani de închisoare. El a fost închis pe 7 februarie 2012, și a executat 3 ani și 2 luni.

Decizia de eliberare condiționată a fost dată de Tribunalul Dâmbovița, pe 14 aprilie 2015. Anterior, Judecătoria Găești admisese propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Găeşti. Atunci când a fost închis la Penitenciarul Jilava, Cutean a fost coleg de celulă cu fostul premier al României, Adrian Năstase. Potrivit presei, cei doi jucau șah în celulă.

 

Condamnarea

 

Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, pe 7 februarie 2012, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, într-o perioadă în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR).

 

Condamnarea

 

Judecătoria sectorului 1  l-a condamnat, în 15 iunie 2009, pe Emilian Cutean la cinci ani de detenţie, iar pe Daniela Sbârcea la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.  În ziua în care Judecătoria sectorului Bucureşti 1 a dat soluţia în acest dosar, premierul de atunci Emil Boc a semnat decizia de eliberare a lui Emilian Cutean din funcţia de secretar de stat la SSPR. Cei doi au făcut apel la Tribunalul Capitalei, care a menţinut pedepsele aplicate, astfel că acuzaţii au declarat recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

 

Acuzațiile DNA

 

În aprilie 2006, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei doi. Potrivit acuzării, în cursul lunii decembrie 2004, când Cutean nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din această funcţie în data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de 2,995 684 miliarde lei vechi (ROL) în contul unei asociaţii de revoluţionari, intitulată Asociaţia "Club 22", al cărei preşedinte era. Plata s-a făcut în condiţiile în care nu exista un angajament legal care să justifice efectuarea plăţilor şi utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR şi care să aparţină revoluţionarilor. Din această sumă inculpatul, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (ROL) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie, imobil în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

  • Toate acestea s-au petrecut în contextul în care inculpatul a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.