Evenimentul Zilei > Politica > Foşti deţinuţi politici, decoraţi de preşedintele Iohannis
Foşti deţinuţi politici, decoraţi de preşedintele Iohannis

Foşti deţinuţi politici, decoraţi de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de decorare a unor foşti deţinuţi politici.

Conform Preşedinţiei, în semn de apreciere a înaltei ţinute morale, pentru demnitatea cu care au militat pentru democraţie, plătind cu propria lor libertate pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist, preşedintele României a conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler părintelui Nicolae Tomaziu, Elenei Ion-Arnăuţoiu, lui Nicolae Ciurică şi lui Dumitru Moldovan.

Potrivit Agerpres, decretul de decorare a fost semnat în contextul inaugurării, luni, la Bucureşti, a monumentului "Aripi", dedicat memoriei luptătorilor din rezistenţa anticomunistă (1945 – 1989).

Monumentul "Aripi" din Piaţa Presei Libere, dedicat luptătorilor din rezistenţa anticomunistă 1945 – 1989 din România şi Basarabia, este inaugurat luni în prezenţa unor personalităţi din ţară şi din străinătate. La eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis.

La dezvelirea şi sfinţirea monumentului au fost invitaţi reprezentanţi ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizaţie internaţională ce reprezintă foştii deţinuţi politici din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Croaţia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia şi Slovenia.

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din oţel inoxidabil, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Autorul monumentului este sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: