Evenimentul Zilei > International > Fost VICEPREMIER britanic: RĂZBOIUL din Irak a fost ilegal
Fost VICEPREMIER britanic: RĂZBOIUL din Irak a fost ilegal

Fost VICEPREMIER britanic: RĂZBOIUL din Irak a fost ilegal

John Prescott, vicepremier britanic în timpul războiului, în 2003, spune că invadarea Irakului de către forțeșe britanice și americane a fost „ilegală”. Într-un articol publicat în Sunday Mirror, el susține că va fi nevoit să trăiască cu „decizia catastrofală” pentru tot restul vieții.

Lord Prescott a declarat că este de acord acum că „marea tristeșe și furie” exprimate de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, că războiul a fost ilegal, scrie BBC News.

Dar fostul prim-ministru și-a susținut decizia de invadare a Irakului. Lordul Prescott a spus că declarația lui Blair „sunt alături de tine, orice ar fi”, într-un mesaj transmis președintelui american George Bush, înaintea invaziei din martie 2003, a fost „devastatoare”. El l-a lăudat pe liderul laburist Jeremy Corbyn,  care și-a cerut scuze în  numele partidului.

„Nu trece nicio zi să nu mă gândesc la decizia de a pleca la război. La trupele britanice care i-au dat viața sau au fost rănite, pentru țara lor. La cei 175.000 de civili care au murit când am deschis Cutia Pandorei și l-am înlăturat pe Saddam Husein de la putere”, a adăugat el. Prescott și-a exprimat „cele mai profunde scuze” în special față de familiile militarilor care au murit.

Fostul vicepremier a precizat că raportul Chilcot a analizat în detaliu ce nu a funcționat atunci, dar a dorit să identifice „anumite lecții pe care trebuie să le învățăm”.

Raportul comisiei conduse de Sir John Chilcot a fost publicat săptămâna trecută. Documentul estima că amenințările cu armele de distrugere în masă irakiene erau prezentate cu o certitudine nejustificată. Trupele britanice au suferit din cauza echipamentelor și a planurilor de război „total inadecvate”. De asemenea, raportul spune că nu exista nicio „amenințare iminentă” din partea lui Saddam Husein.

Tony Blair și-a cerut scuze pentru toate greșelile făcute, dar nu și pentru decizia de a participa la acel război, precizează sursa citată.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: