Fost șef al CIA: Toți românii ar trebui să fie foarte mândri de trupele trimise în Irak și Afganistan
- Iasmina Ardelean
- 5 mai 2017, 23:46
Fostul director al CIA David Petraeus, prezent astăzi la București, a declarat că românii ar trebui să fie mândri de trupele care au fost trimise în Irak și Afganistan.
„Mă bucur să mă aflu la București, sunt foarte atașat de acest loc, deoarece cred că sunt singurul american din istorie care a condus trupele românești în două războaie, în Irak și Afganistan, și doresc ca toți românii să înțeleagă că ar trebui să fie foarte mândri de femeile și bărbații în uniformă care au servit în acele două conflicte”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă prilejuite de Summitul Bunei Guvernări, organizat de Strategikon, potrivit Agerpres.
David Petraeus a adăugat că România, prin aportul său, a dovedit că este un contributor net, iar conduita și profesionalismul soldaților, ofițerilor și al structurilor de intelligence au fost impresionate.
„Mă bucur să mă aflu aici într-o perioadă în care România a fost una dintre primele state care s-a angajat să cheltuie 2% din PIB pentru apărare în acest an. Este un lucru foarte important pentru NATO — nici nu mai e nevoie să o spunem — având în vedere angajamentele pe care țările și le-au asumat în urmă cu câțiva ani. A fost un lucru pe care președintele Trump l-a subliniat în perioada în care era candidat pentru alegerile prezidențiale și pe care a continuat să îl evidențieze”, a subliniat fostul director al CIA.
El a adăugat că „în perioada în care am avut privilegiul de a conduce forțele NATO în Afganistan, România și-a sporit efectivele la aproape 2.000. A fost un angajament foarte semnificativ (...) și rămân recunoscător liderilor români și liderilor forțelor armate pentru ceea ce au făcut în acea perioadă, dar și pentru ceea ce au făcut în continuare”.
David Petraeus a menționat că a avut o discuție foarte bună cu șeful Statului Major, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, iar continuarea procesului de profesionalizare a forțelor românești este un lucru foarte important. Totodată, a menționat că abordarea administrației Trump în domeniul apărării poate fi caracterizată, până în prezent, mai degrabă prin continuitate, decât schimbare, în ciuda afirmațiilor făcute în timpul campaniei.
În acest sens, a precizat că au existat critici la adresa NATO, urmate de o acceptare a organizației, însoțită de încurajarea rezonabilă adresată statelor membre de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.
„Așa cum știți, politica externă a SUA a fost mereu o luptă între impulsurile și motivațiile idealiste și cele realiste. Și a existat mereu un echilibru între acestea, uneori puțin în favoarea uneia dintre aceste părți. Și poate că vedem și acum așa ceva”, a declarat Petraeus.