Fondurile europene, în pericol. Întârzieri mari la PNRR. Explicațiile Ministerului Investițiilor

Fondurile europene, în pericol. Întârzieri mari la PNRR. Explicațiile Ministerului Investițiilor PNRR. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene evită să ofere detalii precise privind stadiul realizării jaloanelor și obiectivelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Calendarul agreat cu oficialii de la Bruxelles este deja întârziat, iar legi importante sunt amânate pe fondul anului electoral.

Guvernanții par să nu resimtă presiunea timpului în ceea ce privește implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, care trebuie finalizat cu toate jaloanele, țintele și indicatorii până la 30 iunie 2026.

Totuși, calendarul stabilit în toamna lui 2021 de guvernul condus de Florin Cîțu este cu mult întârziat, existând un decalaj de peste un an.

Fondurile din PNRR, în pericol

În plus, România nu a reușit încă să ofere explicațiile necesare pentru a primi fondurile aferente celei de-a treia cereri de plată, care include jaloane și ținte ce aveau termene limită la 30 septembrie 2022 și 31 decembrie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solicitarea a fost trimisă abia la mijlocul lunii decembrie 2023.

Într-un răspuns pentru Libertatea, referitor la stadiul îndeplinirii jaloanelor și țintelor aferente cererii de plată numărul patru, MIPE a răspuns că: „Vă comunicăm că în momentul de față sunt realizate aproximativ trei sferturi din țintele și jaloanele aferente cererii de plată nr. 4”.

Fonduri europene

Fonduri europene. Sursa foto: Arhiva EVZ

În detaliu, în perioada dintre aprilie și începutul lunii august, Guvernul a reușit să îndeplinească aproximativ zece ținte și jaloane.

România urma să primească 2,5 miliarde de euro

România ar trebui să primească suma de 2.680.277.594 de euro pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor din cererea de plată numărul 4 din PNRR.

Din această sumă, 1.003.031.904 de euro sunt alocați pentru componenta de asistență financiară nerambursabilă, iar 1.677.245.690 de euro sunt destinați componentei de asistență financiară rambursabilă.

„Cererea de plată nr. 3 a fost transmisă Comisiei Europene, iar în prezent așteptăm răspunsul acesteia (…) În funcție de data la care Comisia Europeană va aproba cererea de plată nr. 3, va fi transmisă și cererea de plată nr. 4”, a mai transmis MIPE într-un răspuns pentru sursa citat.

Adrian Câciu

Adrian Câciu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ce se întâmplă cu cererea de plată numărul 5 din PNRR

Ministerul subliniază că țintele și jaloanele asociate cererii de plată nr. 5 sunt în prezent în proces de implementare.

Într-un răspuns din luna aprilie, când Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferea informații detaliate, erau finalizate doar șase jaloane și ținte din totalul de 38 prevăzute.

Aceste obiective aveau termen de finalizare 30 septembrie 2023 și 31 decembrie 2023.

Revista presei