Evenimentul Zilei > Economie > Fondul PROPRIETATEA: Companiile de STAT vor scăpa oricăriu CONTROL
Fondul PROPRIETATEA: Companiile de STAT vor scăpa oricăriu CONTROL

Fondul PROPRIETATEA: Companiile de STAT vor scăpa oricăriu CONTROL

Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la un nou proiect legislativ, discutat în prezent în Comisiile din Camera Deputaţilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislaţiei în vigoare privind guvernanţa corporativă.

Fondul Proprietatea arată, într-un comunicat de presă, că este posibil ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze acest proiect săptămâna aceasta. Unele dintre cele mai valoroase companii de stat romanesti, care activeaza în sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numarandu-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Romgaz, Salrom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Transelectrica si CE Oltenia.

 In acest context Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „Companiile de stat aparțin tuturor romanilor, care sunt perfect indreptatiti sa aiba acces la date privind situatia si evoluția acestora. Or, odata cu exceptarea aplicarii guvernantei corporative in numeroase companii de stat, nu va mai exista obligativitatea raportarii publice periodice a niciunor informatii financiare sau operationale. Probabil vom intra intr-o epoca de intuneric total în care nu vom mai sti mai nimic despre performanța companiilor de stat, cu exceptia aflarii peste un an sau doi că unele din cele mai de succes companii de stat romanești vor fi aproape in  insolventa, iar noi ne vom intreba cum de am ajuns acolo. E ca si cand i-ai lasa pe Ali Baba si cei 40 de hoti intr-un seif bancar imens, cu luminile stinse si alarma deconectata, iar apoi ai pretinde că ești surprins de rezultate. Sunt uimit ca o astfel de actiune dăunătoare este luata in considerare, in conditiile in care obiectivul stabilit al Romaniei este de a deveni o tara cu statut de piata emergenta."