Europenii nu pot strânge 1.000 de miliarde € pentru fondul de salvare

Europenii nu pot strânge 1.000 de miliarde € pentru fondul de salvare

Miniştrii de finanţe din zona euro au declarat la finalul întâlnirii de ieri că se va intensifica forţa de acţiune a Fondului european de stabilitate financiară (FESF) prin garantarea într-o proporţie de 20-30% a împrumuturilor acordate de investitori ţărilor fragile din uniunea monetară, potrivit AFP. Totuşi, în urma aceleiaşi întâlniri, Jean-Claude Juncker a recunoscut că FESF nu va ajunge la valoarea de 1.000 de miliarde euro după cum fusese prevăzut iniţial.

Criza din zona euro se adânceştie, însă întâlnirile liderilor din statele care fac parte din uniunea monetară nu par a se solda cu măsuri concrete ci doar cu declaraţii privind posibile acţiuni. Este cazul şi informării rezultate în urma întrevederii de marţi seara a miniştrilor de finanţe, la finalul căreia s-a afirmat că fondul european de salvare va putea garanta împrumuturile oferite de investitorii privaţi statelor cu probleme într-o proporţie de 20-30%.

"Valoarea exactă a forţei de acţiune a Fondului consolidat va depinde de întrebuinţarea sa, instrumentele folosite şi gradul exact de protecţie pe care-l va oferi şi care trebuie să se înscrie între 20 şi 30 la sută", subliniază documentul dat publicităţii la finalul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro. Practic, însă, în urma acestei întâlniri nu s-a stabilit nimic concret, iar investitorii nu sunt impresionaţi de declaraţiile de intenţie ale liderilor europeni.

Juncker: "FESF nu va ajunge la o mie de miliarde de euro, aşa cum se dorea iniţial"

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul miniştrilor din zona euro,  Jean-Claude Juncker, a recunoscut, la finalul aceleiaşi întâlniri, ceea ce era deja presupus de întreaga lume: Europa nu va putea să crească forţa de intervenţie a fondului de salvare la 1.000 de miliarde de euro, cum se dorise iniţial.

"Nu ne-am revizuit în scădere ambiţiile, dar condiţiile s-au schimbat, deci probabil nu vor fi 1.000 de miliarde, ci mai puţin, dar oricum o cifră substanţială", a declarat liderul miniştrilor de finanţe din ţările zonei euro cu prilejul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles.

"Nu este posibil să oferim o cifră exactă, pentru că circumstanţele s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni, după ultimul summit (european). Dacă vrem să fim serioşi, este practic imposibil să oferim vreo cifră", a repetat el.

Potrvit acestuia, se va acţiona pentru a majora resursele Fondului Monetar Internaţional, astfel încât să poată ajuta mai bine Europa pentru a face faţă crizei.

"Am căzut de acord să examinăm rapid o majorare a resurselor FMI prin intermediul împrumuturilor bilaterale în zona euro. Obiectivul este de a acţiona în aşa fel încât capacitatea de împrumut a FMI să poată corespunde într-un mod adecvat noi puteri de acţiune a FESF, iar FMI să coopereze mai strâns cu FESF", a adăugat premierul luxemburghez. Potrivit publicaţiei britanice "The Guardian" capacitatea fondului european de salvare va fi cuprinsă între 500 de miliarde de euro şi 700 de miliarde de euro, nu suficient pentru a salva Italia şi Spania în cazul în care se vor agrava problemele.