Evenimentul Zilei > International > Fondatorul WikiLeaks, conferință INCENDIARĂ! „Adevărata BĂTĂLIE începe ACUM”
Fondatorul WikiLeaks, conferință INCENDIARĂ! „Adevărata BĂTĂLIE începe ACUM”

Fondatorul WikiLeaks, conferință INCENDIARĂ! „Adevărata BĂTĂLIE începe ACUM”

Fondatorul organizaţiei WikiLeaks, Julian Assange, şi-a exprimat joi speranţa că va câştiga în următoarele şase luni bătălia cu autorităţile britanice, ceea ce i-ar permite să părăsească ambasada Ecuadorului de la Londra fără a fi extrădat în SUA, informează vineri AFP.

“Cred că în următoarele şase luni vom câştiga. Aceasta va fi o victorie istorică”, a declarat cetăţeanul australian în timpul unei conferinţe video organizate pentru un centru de studii din Quito, din clădirea ambasadei Ecuadorului de la Londra, unde Assange locuieşte izolat de circa 5 ani de zile. 

“Dacă nu voi câştiga, atunci voi ieşi de aici şi voi merge într-o închisoare britanică pentru alţi zece ani, unde voi avea de răspuns la acuzaţii ridicole (…) şi unde va trebui să lupt împotriva extrădării mele spre SUA”, a continuat el. 

Julian Assange ar putea fi urmărit în SUA pentru publicarea de WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale. 

În mai, justiţia suedeză a abandonat definitiv urmărirea pentru viol ce îl viza pe australianul de 45 de ani şi a ridicat mandatul de arest european ce în viza în acest cadru. 

Cu toate acestea, Julian Assange nu a putut părăsi clădirea diplomatică din Londra a Ecuadorului, unde s-a refugiat din iunie 2012, poliţia britanică anunţând că este în continuare 'obligată' să-l aresteze, pentru că a încălcat condiţiile de eliberare pe cauţiune din Marea Britanie. 

'Adevărata bătălie începe acum', a mai afirmat Julian Assange din ambasadă, exprimând în continuare temeri cu privire la manevre menite să-l extrădeze spre SUA, nu de către Suedia, ci de către autorităţile britanice. 

La rândul lor, SUA refuză şi la această oră să confirme oficial dacă o procedură judiciară a fost deschisă sau nu împotriva lui Julian Assange. Potrivit presei americane, autorităţile judiciare ar pregăti un dosar de acuzare împotriva lui Assange, informează Agerpres

De asemenea, autorităţile britanice refuză în continuare să spună dacă au primit din partea SUA o cerere oficială de extrădare a lui Assange.