Violențele au izbucnit chiar în ziua cele de-a 70-a aniversări de regim comunist în China. Cel puţin 51 de persoane au fost rănite, conducerea spitalului din Hong Kong anunțând că doi tineri de află în stare gravă

Poliţiştii au considerat că se afla în pericol atunci când au fost înconjuraţi de protestatari, situaţie care a determinat un ofiţer de poliţie să folosească muniţia împotriva celor care protestau și se afllau la mică distanţă mică. Un protestatar a fost împuscat în umăr, au anunțat reprezentanții poliției.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a calificat utilizarea muniţiei drept un act – disproporţionat şi a avertizat că aceasta ar putea creşte tensiunea în teritoriul chinez.

„Cu toate că nu există scuză pentru violenţă, utilizarea muniţiei reale este un act disproporţionat şi riscă doar să inflameze situaţia”, a spus el.

Marea Britanie a retrocedat Hong Kong-ul sub controlul Chinei în 1997 după mai mult de 150 de ani de regim colonial.

Protestele din Hong Kong au început în 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

Fosta colonie britanică este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne, informează Agerpres.

Te-ar putea interesa și: