Focul care arde de 4.000 de ani și nu se stinge niciodată. Nici specialiștii nu au găsit o explicație
- Emma Cristescu
- 4 decembrie 2022, 13:40
„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, este încă un mister pentru mulți specialiști. Cercetătorii au declarat că acest foc nu se oprește niciodată, nici dacă plouă sau ninge.
„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde și dacă ninge sau plouă. „Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.
Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran. Mulți oamenii nu înțeleg nici acum de ce acest foc nu se oprește niciodată.
Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au povestit de acest foc și au încercat să găsească o explicație. Azerbaidjan și-a câștigat supranumele de „țara focului”.
Focul care nu se oprește niciodată
Au mai existat focuri care au ars multă vreme în Azerbaidjan, dar s-au oprit după o perioadă de timp și specialiștii au găsit o explicație pentru ele.Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.
Specialiștii au explicat că focul conține: combustibil, oxigen și o sursă de căldură. Orice lucru inflamabil – de la lemn, la vegetație, la benzină – poate duce la un incendiu. Cu o cantitate potrivită de oxigen, o sursă de căldură poate declanșa o reacție de combustie care aprinde aceste materiale. Acești factori se epuizează, dar există șanse ca un incendiu să dureze toată viața, a declarat Tina Bell, profesor asociat de ecologie a focului la Universitatea din Sydney, Australia.
La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr. Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală.
An de an, turiștii vizitează Yanar Dag, dar pentru un spectacol, nu pentru a se purifica. Cei care au fost să vadă faimosul foc au declarat că cea mai bună perioadă este iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila, potrivit CNN.