Focar de infecție pe o navă străină din Portul Constanța. Marinari, testați pozitiv

Focar de infecție pe o navă străină din Portul Constanța. Marinari, testați pozitiv

Direcția de Sănătate Publică din Constanța efectuează o anchetă epidemiologiocă la bordul unei nave, sub pavilion Malta, aflată la reparații în Șantierul Naval după ce mai mulți marinari și tehnicieni filipinezi și bulgari au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-Cov-2.

Este vorba de marinarii de pe nava nava Seamaster IV, cu pavilion Malta, care, încă din data de 10 august, ancorase în Șantierul Naval Constanța și pusă pe doc pentru a intra la reparații. Două zile mai târziu, în 12 august, echipajul nave, format din 12 marinari filipinezi, a fost testat COVID-19 în întregime. Rezultatele testelor au fost, fără excepție, negative.

Conform informațiilor transmise Prefecturii Constanța de către Direcția de Sănătate Publică, în data de 21 august, șapte dintre navigatori au fost schimbați la navă de șapte conaționali. În aceeași zi, 15 tehnicieni din Bulgaria au sosit în Santierul Naval Constanța pentru lucrări specifice de mentenanță la nava Seamaster IV.

În data de 31 august, toți cei 41 de cetățeni străini (26 de membri ai echipajului, respectiv 15 tehnicieni), au fost testați pentru COVID-19. Opt dintre aceștia (5 navigatori filipinezi și 3 tehnicieni bulgari), au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 și urmează să fie internați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceilalți 33 de oameni vor rămâne în carantină la bordul navei, cu mențiunea că se fac demersurile necesare pentru ca 12 dintre ei (tehnicienii bulgari), să fie trimiși în țara de origine pentru efectuarea perioadei de carantină. DSP Constanța efectuează o anchetă epidemiologică pentru a stabili dacă cei 33 de cetățeni străini au intrat în contact și cu alte persoane.

Reprezentanții Șantierului Naval Constanța au declarat, pentru EVZ, că marinarii străini de pe navă nu au interacționat cu muncitorii români, având în vedere că sunt reguli care impun sarcini separate de lucru. Și oricum, se folosesc  materiale și mijloace de protecție și se efectuează, în permanență, dezinfecția.

Seamaster IV este o navă tip petrolier contruită în urmă cu 14 ani și navighează sub pavilion Malta, managementul fiind grecesc. Are o capacitate de 110.000 tone DWT, un pescaj de 5,5 metri, lungime de 243 metri și lățime de 24 metri. Lucrările de reparații urmează să fie finalizate în cel mult 10 zile după care va părăsi Șantierul Naval Constanța.

(Sursa Foto-Marine Traffic)