FMI: Ordonanţa 50 trebuie să se aplice numai contractelor noi

FMI: Ordonanţa 50 trebuie să se aplice numai contractelor noi

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este preocupat atât de protecţia consumatorului cât şi de stabilitatea sistemului bancar, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

"Suntem interesaţi să avem o protecţie a consumatorului şi un sistem bancar stabil. Amândouă", a spus Franks, întrebat de presă dacă, în opinia sa, consumatorii sunt mai puţin importanţi decât băncile. Tot astăzi, Franks a declarat că Ordonanţa 50/2010 trebuie să se aplice numai contractelor noi, nu şi celor aflate în vigoare. "Am discutat cu ANPC probleme legate de Ordonanţa 50/2010. Atât FMI, cât şi Comisia Europeană susţin necesitatea întăririi protecţiei consumatorului în România, în general, şi, în special, în sectorul financiar. Suntem preocupaţi de aplicarea retroactivă a unor prevederi ale Ordonanţei 50, referitoare la contractele deja în vigoare, în loc să fie aplicată numai contractelor noi. Am cerut ANPC ca prevederile Ordonanţei să se aplice numai contractelor viitoare, nu şi celor în vigoare", a precizat Jeffrey Franks, citat de Agerpres, după întâlnirea cu conducerea ANPC. În opinia sa, aplicarea Ordonanţei 50/2010 la contractele existente "poate genera dificultăţi legislative la nivelul UE, dar riscă şi să producă pierderi serioase economiei româneşti".

Finanţele publice, la raport

Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti s-a întâlnit astăzi şi cu Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice. În prima parte a zilei, Jeffrey Franks a avut consultări cu membrii Consiliului Fiscal pe tema situaţiei fiscale din România şi despre prognozele făcute de FMI şi Consiliul Fiscal. În opinia Consiliului, prognozele guvernamentale privind veniturile bugetare de anul viitor sunt sunt prea optimiste.

Evaluarea situaţiei fiscale, la finalul misiunii Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat, după încheierea discuţiilor, că opiniile exprimate de membrii instituţiei pe care o conduce sunt în mare măsură convergente cu cele ale FMI. La rândul său, şeful delegaţiei FMI a spus că este mulţumit că, "în conformitate cu legea responsabilităţii fiscale, funcţionează Consiliul Fiscal, care este o structură independentă ce îşi poate exprima opiniile despre felul în care este condusă ţara din punct de vedere fiscal", potrivit Agerpres. Jeffrey Franks a refuzat însă să facă orice fel de evaluare a situaţiei fiscale a României până la sfârşitul misiunii, programat pe 1 noiembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News