Florin Cîțu: „Unul dintre jaloanele din PNRR pentru acest an este reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”

Florin Cîțu: „Unul dintre jaloanele din PNRR pentru acest an este reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale” Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Fostul premier a atras atenția că anul acesta va intra în vigoare cadrul legislativ privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Neîndeplinirea ei va duce la blocarea banilor europeni pentru România.

Guvernul condus de Ciucă trebuie să rezolve, până la finalul anului, problema pensiilor speciale din România, altfel banii din PNRR vor fi blocați.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu a amintit de acest lucru important.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Jalonul 215 din PNRR, trimestrul 4 2022, în cadrul Reformei sistemului public de pensii: Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale", a scris Cîţu.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat în urmă cu ceva timp, că este în desfășurare o analiză a pensiilor speciale, după care va fi prezentată coaliției de guvernare.

În România sunt peste 200.000 de pensii speciale al căror impact bugetar este de aproximativ 1% din PIB

"Sunt o serie de simulări care au loc, de date care se strâng. (...) Lucrăm împreună cu toate instituţiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere şi deciziile Curţii Constituţionale. Ştiţi că acest subiect a făcut obiectul a numeroase contestaţii la Curtea Constituţională”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a reamintit că abordarea nu poate să fie simplă și trebuie foarte bine așezată și argumentația.

(...) În media am observat termene sau se poate face peste noapte, dar atunci când este gata va fi prezentată coaliţiei cu toată argumentaţia şi juridică, economică şi fiscală, iar decizia politică va fi luată în calculul coaliţiei şi va fi anunţată de liderii coaliţiei. Nu este mâine, pentru că eu aş vrea să aş vrea să avem la finalul acestei dezbateri până la urmă, pentru că e şi o dezbatere care se naşte ca subiect, să avem şi o soluţie care să nu se mai blocheze vreodată, sau să fie foarte clar ce anume intră în reforma pensiilor”, afirma ministrul de Finanţe.

Mai mult, oficialul român a declarat că, de-a lungul timpului, a fost pusă o sintagmă privind pensiile speciale.

„La fiecare tip de venit de acest gen are o lege la bază şi atunci fiecare trebuie urmărit pe modul în care s-a născut ca tip de venit. Trebuie să cântărim de două ori, pentru că dacă vii cu o soluţie care ulterior, peste o lună sau două se dovedeşte a fi una nefezabilă, devii necredibil în intervenţia pe care tu ai făcut-o ca stat, ca Guvern, ca Parlament asupra unui anumit subiect. Impozitarea va exista”, a conchis Câciu, potrivit news.ro.