Florin Cîţu omoară un fake news: Alimentele din România sunt cele mai ieftine din UE

Florin Cîţu omoară un fake news: Alimentele din România sunt cele mai ieftine din UE

Prim-ministrul Florin Cîțu este încântat după ce Oficiul European de Statistică (Eurostat) a dezvăluit recent că nivelul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în UE confirmă că în România sunt cele mai ieftine alimente.

Florin Cîţu arată că alimentele din România sunt cele mai ieftine din UE şi subliniază că „explozia prețurilor” anunţată de PSD nu reprezintă altceva decât „fake news”.

„Eurostat confirmă - în România sunt cele mai ieftine alimente din UE! P.S. Așa mai omorâm un fake news despre «explozia» prețurilor”, a transmis premierul Florin Cîțu pe Facebook. Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE,

România stă bine şi la alt capitol

În topul celor mai reduse preţuri pentru bunurile de consum şi servicii înregistrate anul trecut în UE, România (55% din media UE) este urmată de Bulgaria (56%) şi Polonia (58%). Astfel, cel mai ridicat nivel al preţurilor în s-a înregistrat anul trecut în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, în 2020, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Alcoolul şi tutunul sunt pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa nivelului preţurilor. Cel mai scăzut nivel al preţurilor a fost remarcat în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media). În top urmează Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%).

Alimentele şi băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media) şi Polonia (68%). La polul opus, cele mai scumpe sunt în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) şi Austria (125%). În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, trebuie spus că preţurile diferă mai puţin în rândul statelor membre UE (de la 73% din media UE, în Ungaria, la 130% în Danemarca.

Clarificare de ultimă oră a lui Cîţu

„Clarificare: Toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul României, conform legii. Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului.

Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”, scris Cîţu pe Facebook.