Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern. Informații de ultimă oră!

Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern. Informații de ultimă oră!

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară prezentată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

„Rectificarea bugetară pentru anul 2020 creşte alocările în zona de Sănătate, Muncă, Finanţe, Ordine şi Siguranţă publică şi Lucrări publice.

Sunt avute în vedere, în principal, asigurarea resurselor bugetare necesare pentru finanţarea măsurilor de sprijin economic adoptate de Guvern în ultima perioadă, respectiv finanţarea schemei de garantare pentru credite pentru capital de lucru şi credite pentru investiţii destinate IMM-urilor prin Fondul Naţional de Garantare şi Creditare a IMM-urilor, finanţarea acestei scheme urcă de la 5 miliarde de lei la 15 miliarde de lei şi, în cadrul acestei scheme, IMM-urile pot beneficia de credite cu dobândă subvenţionată 100%, dobândă zero şi comisioane de administrare zero până la sfârşitul acestui an”, a precizat Ionel Dancă, miercuri seara, la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că rectificarea vizează și „alocările bugetare necesare pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţii care în această perioadă au contractele de muncă suspendate, cât şi pentru persoanele care prestează servicii în baza altor forme contractuale, precum persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau persoanele prevăzute la categoria alţi profesionişti în Codul Civil”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru aceştia au fost alocate sumele necesare pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic, respectiv 4 miliarde de lei pentru ANOFM care face plăţile pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate şi 1,9 miliarde de lei pentru celelalte categorii de beneficiari”, a spus Dancă.

În domeniul Sănătăţii, au fost alocate fonduri pentru cumpărarea echipamentelor medicale necesare combaterii pandemiei de coronavirus, dar și pentru plata asigurărilor sociale de sănătate sau a drepturilor beneficiarilor de asigurări de sănătate.

„Vorbim aici de concedii medicale care au prevăzute o alocare bugetară de un miliard de lei”, a precizat Ionel Dancă.

Deficitul crește la 6,7% din PIB

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a prezentat astăzi rectificarea bugetară. Conform spuselor sale, deficitul bugetar crește la 6,7% din PIB. Primesc bani la rectificare Munca, Sănătatea și Dezvoltarea. Ministrul a dat asigurări că în acest an nu vor crește taxele.

„Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMM, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii.

Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba. Coordonatele macro de la care pornim: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9% şi un deflator PIB de 4,9%.

Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei faţă de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial.

În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem.

Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei. Să le luăm pe rând:

Pe partea de venit, estimăm că vom încasa cu 23.2 miliarde de lei mai puțin, dar estimăm că vom primi de la Comisia Europeană 2 miliarde de lei(...)

Se majorează cheltuielile pentru sănătate, pentru șomaj. Vom lua banii din fondul de rezervă.

La Ministerul Muncii se adaugă 8.1 miliarde lei, iar la Ministerul Sănătății 3, 7 milarde de lei”, a anunțat Florin Cîțu.