Adina FLOREA intervine în SCANDALUL înregistrărilor de la DNA Oradea. Mai mulţi PROCURORI, chemaţi la AUDIERI

Adina FLOREA intervine în SCANDALUL înregistrărilor de la DNA Oradea. Mai mulţi PROCURORI, chemaţi la AUDIERI

În urma apariţiei în presă a unei înregistrări în care procurorii vorbeau despre presiuni asupra judecătorilor pentru a-i intimida, mai mulți magistraţi de la DNA Oradea au fost chemați la audieri, miercuri, la Secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General, a declarat Adina Florea, procurorul-șef adjunct al secției.

Procurorul-şef adjunct al Secției de anchetare a magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Adina Florea, a declarat că mai mulți procurori din DNA Oradea au fost chemați la audieri, miercuri, la Secția pentru anchetarea magistraților din Parchetul General, în urma înregistrării apărute în spaţiul public, transmite Mediafax.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General a deschis, vineri, un dosar penal in rem în legătură cu înregistrarea audio făcută publică de un avocat în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze cercetări, identificând potenţiale practici de intimidare, după ce în spaţiul public a fost prezentată o înregistrare audio în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, cu maximă îngrijorare, de conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public, care relevă, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei", se precizează într-un comunicat al Secţiei pentru judecători a CSM.

În acest sens, arată sursa citată, Secţia identifică potenţiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia, în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet.

"Dată fiind gravitatea afirmaţiilor din înregistrările menţionate, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă", subliniază CSM.

Sâmbătă, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că au fost solicitate note explicative procurorilor de la Serviciul Teritorial Oradea, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare care ar fi fost făcută în interiorul acestei unităţi de Parchet."Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau Codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. În ceea ce priveşte aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spaţiul public şi de eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet", se arăta într-un comunicat al DNA.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat pe site-ul Cabinetului de Avocatură Doseanu şi Asociaţii o înregistrare audio a unei şedinţe care ar fi avut loc la DNA Oradea în ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă este autentică.

"Înregistrare explozivă de la o şedinţă DNA Oradea, din ianuarie 2018, primită anonim. Posibil să fie autentică, posibil să nu fie autentică, deşi personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanţi. Participanţi posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian. Cer public DNA Oradea să dezmintă autenticitatea înregistrării. Dacă e reală, apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea şi cele nefavorabile, despre acţiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a doi judecători în judecată. Nume importante ce apar în discuţie: judecători Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica (Curtea de Apel Oradea), Bic Denisa, Vlad Marian (Tribunalul Bihor la un moment dat), Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes (Tribunalul Satu Mare). Dacă înregistrarea e autentică, ar trebui să urmeze arestări la DNA Oradea. Dacă nu e autentică, trebuie să vedem ce specialist a putut folosi vocile a cinci procurori. Vocea cea mai puternică din înregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul înregistrării şi care e scopul acesteia rămâne de stabilit", se arăta în mesajul postat de casa de avocatură.