Editura Evenimentul si Capital

Firul roșu care unește agora antichității grecești de piața orașelor europene de astăzi

Autor: | | 0 Comentarii | 330 Vizualizari

Nu poți să vezi în întregime o piață din... piață ... Și atunci antropologul Cătălin D. Constantin a avut ideea să fotografieze de deasupra piețele europene, îmbinând imaginația cu tehnologia de nouă generație.

Pentru a avea privirea de ansamblu pe care și-o dorea și pentru a surprinde imagini din unghiuri inaccesibile ochiului omenesc, a folosit o dronă profesionistă. A devenit, astfel, primul care a realizat un proiect de ansamblu cu peste o sută de piețe din Europa fotografiate cu acest aparat.

Din eforturile lui întinse pe aproape zece ani au rezultat o expoziție, Piețe din Europa și istoriile lor, și un volum-obiect, Orașe în rezumat, Editura Peter Pan Art, 2018, cu fotografii și istorii din diferite orașe europene. O expoziție care să pună alături imagini de sus dintr-un număr așa de mare de piețe din orașe și țări diferite ale piețelor istorice europene, construind un fir roșu al acestora, reprezintă un demers inedit.

Deși există numeroase studii, filme documentare, expoziții referitoare la destinul unor piețe individuale, o perspectivă de ansamblu, la nivel de continent, a fost de foarte puține ori încercată. Din acest punct de vedere, expoziția reprezintă o premieră. Piața urbană este, prin excelență, un fenomen istoric și arhitectural european. Un fir roșu unește agora antichității grecești de piața orașelor europene de astăzi. O astfel de continuitate istorică și culturală nu există decât în Europa.

Piețe celebre din capitale cunoscute, de la marginile geografice ale Europei, Lisabona și Istanbul, sunt puse în expoziție alături de piețe anonime, dar nu mai puțin interesante, precum cele ale așezărilor aromâne din munții Pindului, cu miticul lor platan în centru, plantat acolo secole în urmă, chiar la întemeierea localității.

Structura orașelor prezintă o tensiune fundamentală între spațiul pieței și restul spațiului lor, imediat vizibilă doar la o privire din înaltul cerului. Spațiu deschis versus spațiu închis. Spațiu de trecere versus spațiu de staționare. Expoziția are o dublă latură, arhitecturală, dar și antropologică, pentru că piața este înțeleasă ca loc viu al orașului european, spațiu ce adună comunitatea și condensează istoria orașului.

Iar periplul nu se oprește aici. Georgia va fi a opta țară în care este itinerată expoziția. Pe 28 mai, ora 17.30, expoziția va avea un nou vernisaj la Muzeul Național din capitala georgiană, Tbilisi. Aproape peste tot, ea a fost însoțită de ateliere, conferințe, cursuri de tip master class. Și de data aceasta, Cătălin D. Constantin, care este și prodecanul Facultății de Litere din Universitatea București, va susține o conferință la Universitatea de Stat Suhumi, cu titlul Piața, loc simbolic al orașelor, pe 28 mai, ora 14.00.

Viorica Dancila LOVESTE in GUVERN! Ministrii care vor pleca! Numele SURPRIZA de pe lista premierului

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI