Firmele "grele" de la noi au capital străin

Firmele "grele" de la noi au capital străin

Primii 50 de jucători din economia românească au o cifră de afaceri cumulată de 36 de miliarde de euro şi 185.000 de angajaţi, conform "Ziarului Financiar".

Topul giganţilor economiei româneşti e în continuare dominat de companiile care activează în industrie, energie sau ciment, cu toate că 2007 a marcat ridicarea retailerilor, printre care Real Hypermarket sau Praktiker România, firme care au intrat pentru prima oară în Top 50. Cea mai mare companie este Petrom, care a avut un rulaj în 2007 de peste 3 miliarde de euro. Careul de aşi este completat de Arcelor- Mittal Galaţi şi Automobile Dacia. Interagro - prima în topul capitalului românesc

Nicio companie cu capital autohton nu a reuşit clasarea în primii 20 de jucători de pe piaţă. Cele mai bine clasate companii româneşti în funcţie de cifra de afaceri înregistrată anul trecut sunt Interagro, locul 26, cu afaceri în valoare de 424,6 milioane de euro, şi Arabesque cu o cifră de afaceri de 408,1 milioane de euro.

În Top 20 se află şase companii care activează în domeniul energetic, patru jucători din retailul alimentar, trei firme din telecom, câte doi jucători din industria auto, tutun şi industrie şi un distribuitor de bunuri de larg consum. Topul pierderilor este dominat de companiile din industrie: Daewoo Mangalia Heavy Industries, Michelin România şi Arcelor-Mittal Roman.

Ne puteți urmări și pe Google News

An bun pentru retail Anul trecut a fost un an bun în special pentru retailerul Kaufland, care a urcat 25 de poziţii în topul celor mai mari jucători din economia românească, ajungând pe locul 18 în urma datelor financiare furnizate către Ministerul de Finanţe. Şi producătorii de ţigarete au cunoscut o evoluţie destul de bună în 2007. Primii trei jucători de pe piaţă, British American Tabacco, Philip Morris şi JT International, au înregistrat în 2007 o cifră de afaceri de aproape 1,7 miliarde de euro şi o creştere medie de 25,5%.