Două firme au încasat zeci de mii de euro din contracte cu Compania Națională Administrația Porturilor

Două firme au încasat zeci de mii de euro din contracte cu Compania Națională Administrația Porturilor Portul Constanţa. Sursa foto: Arhiva EVZ

Două firme românești au obținut, în ultimii cinci ani, peste 60 de milioane de euro din contracte încheiate cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Una dintre acestea a anunțat în vară deschiderea procedurii de intrare în insolvență.

Două companii românești au obținut profituri de peste 60 de milioane de euro în ultimii cinci ani. Aceste încasări au avut loc în urma unor contracte încheiate cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Această sumă este cea mai mare încasată de o firmă în urma afacerilor cu administrația portuară, din 2018 în prezent.

Cele două firme sunt Getica 95 și Consal Trade. Ele au obținut aproximativ 34 de milioane de euro fiecare. Getica 95 este firma deținută de omul de afaceri Viorel Săndel Tudose. Acesta este finanțator al FC Argeș în ultimele sezoane, conform presei locale. Compania Consal Trade este controlată de familia fraților Chicheanu, cunoscuți oameni de afaceri din Constanța.

O analiză a contractelor atribuite în Portul Constanța de CN APMC a fost făcută de G4Media. În urma acestei analize, jurnaliștii spun că este vorba de peste 400 de achiziții. Valoarea totală a acestora este de aproape 1 miliard de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două firme românești, încasări de milioane de euro din contrate cu CN APMC

Getica 95 COM este o companie de furnizare energie electrică deținută de omul de afaceri Viorel Tudose. Această firmă a încheiat șase contracte de 170 de milioane de lei (aproximativ 34 de milioane de euro) în ultimii cinci ani, în Portul Constanța. Pe platforma de achiziții publice SICAP apare că cinci din cele șase au fost obținute prin negociere fără publicare prealabilă și unul prin licitație deschisă.

Contractele încheiate de Getica 95 în ultimii cinci ani

Sursa foto: captură SICAP

În ciuda acestor încasări din ultimii cinci ani, în iunie, Getica 95 a anunţat că a depus o cerere de deschidere a procedurii de intrare în insolvenţă. Reprezentanții societății acuză Metrorex că se numără printre cei vinovați pentru intrarea sa în insolvență.

„Scopul companiei este acela de continuare a activităţii la aceeaşi calitate oferită şi la aceiaşi parametri. Neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţă de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014”, au explicat la vremea aceea reprezentanţii companiei, potrivit Economedia.

Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Getica 95 era, în ianuarie 2021, cel mai mare furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 12,15%.

Cea de-a doua firmă a încheiat tot șase contracte

Consal Trade a încheiat în ultimii cinci ani șase contracte cu CN APMC. Acestea i-au adus încasări în valoare totală de 168 de milioane de lei (aproape 34 de milioane de euro). Firma a oferit servicii de dragaj, reparații la digul de nord, la diguri în Constanța și Midia și dragaj de întreținere în porturile maritime. Cele șase contracte au fost obținute prin negociere fără publicare prealabilă, proceduri simplificate sau licitații deschise, potrivit SICAP.

Contractele încheiate de Consal Trade în porturile din România

Sursa foto: captură SICAP

Firma este deținută în prezent de un offshore cipriot, Hermosiocco Trading Limited, dar conform surselor G4Media, de execuția contractelor se ocupă chiar Răzvan Chicheanu, nepotul lui Constantin Chicheanu.