Evenimentul Zilei > Politica > Firea a găsit soluția privind alegerile locale. Cine ar trebui să decidă data acestora
Firea a găsit soluția privind alegerile locale. Cine ar trebui să decidă data acestora

Firea a găsit soluția privind alegerile locale. Cine ar trebui să decidă data acestora

Data la care se vor desfășura viitoarele alegeri locale ar trebui stabilită de comun acord cu medicii care se ocupă de sănătatea publică, susține Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, susține că medicii știu cel mai bine când pot fi chemați la vot românii, în contextul actualei pandemii de coronavirus. În opinia sa, însă, alegerile locale ar trebui să se țină într-una din săptămânile lunii septembrie, conform antena3.ro.

„În ceea ce privește data alegerilor locale eu aș dori foarte mult ca aceasta să fie stabilită împreună cu medicii, pentru că ei ne pot informa cel mai corect care este momentul propice să invităm românii să voteze, astfel încât să nu fie puși în pericol”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Primarul Municipiului București a precizat că din punctul ei de vedere, luna septembrie va fi cea mai bună perioadă în care să se desfășoare alegerile locale. Aceasta deoarece există temerea că, după venirea sezonului rece, în perioada octombrie-noiembrie, pandemia de coronavirus ar putea reveni.

Zilele trecute, premierul Ludovic Orban s-a pronunțat, la rândul său, în favoarea organizării alegerilor la finalul lunii septembrie ori la începutul lunii octombrie.  El a avansat chiar și două posibile date, 27 septembrie sau 4 octombrie 2020.

„În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi am anunţat public de două luni, că noi considerăm o dată potrivită sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie pentru desfăşurarea alegerilor, pentru că e după perioada de concedii, e înaintea unei eventuale reveniri a epidemiei, care este estimată, să spun, după 1 octombrie, după 15 octombrie, şi e o perioadă în care se poate face campanie, astfel încât oamenii să-şi aleagă primarii, consilierii locali, preşedinţii de Consilii judeţene şi consilierii judeţeni în deplină cunoştinţă de cauză, cunoscând programele candidaţilor”, a declarat premierul Orban.

În mod normal, alegerile locale ar fi trebuit să se desfășoare la începutul lunii iunie, dar din cauza pandemiei cu noul coronavirus și a instituirii stării de urgență, Guvernul condus de Ludovic Orban a decis amânarea acestora până la o dată ulterioară.