Filosoful Yuval Harari disecă reacția omenirii la pandemia de Covid-19. Cum arată viitorul

Filosoful Yuval Harari disecă reacția omenirii la pandemia de Covid-19. Cum arată viitorul

Filosof, istoric și scriitor, Yuval Harari vorbește despre capacitatea oamenilor de a dezvolta tehnologia care poate învinge pandemia de Covid-19.

Se spune că ideile sale au schimbat lumea, așa că nu-i exclus ca sfaturile date pentru Observator, la Antena 1, să aducă omenirea mai aproape de stârpirea coronavirusului.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l conştientizăm despre această pandemie este că nu are un curs predeterminat. Ne dă de ales şi e responsabilitatea noastră să alegem înţelept”, spune Yuval Harari.

Simplitatea gândurilor sale frapează și au forța să spargă barierele gândirii. „Ţările pot reacţiona prin izolare naţionalistă şi competiţie sau pot alege să acţioneze în spiritul cooperării globale şi al solidarităţii. Şi asta va crea două lumi complet diferite, după ce criza va fi trecut. Ţările pot alege să trateze criza împuternicind un dictator sau un regim autoritar. Alte ţări aleg să reacţioneze prin sistemul democratic. Şi asta va crea un viitor complet diferit”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat de ce se teme mai tare, celebrul filosof evreu spune că nu virusul Covid-19 îl înspăimântă, „ci demonii interiori ai rasei umane, cum ar fi egoismul, ura, lăcomia. Dacă în această criză acţionăm cu ură şi dăm vina pentru pandemie pe străini, pe minorităţi... Şi dacă în această criză reacţionăm cu lăcomie şi vrem să facem mai mulţi bani, va fi foarte dificil să depăşim epidemia şi criza economică”.

„Pandemia testează puterea instituţiilor politice şi sociale”

De fapt, Harari atrage atenția că „pandemia testează puterea instituţiilor politice şi sociale. În vremuri normale, politicienii ar putea submina încrederea oamenilor în ei, ar putea minţi să nu dea bani suficienţi sistemului de sănătate şi societatea ar continua să funcţioneze. Nu plăteşti un preţ prea mare. Dar apoi vine o criză ca asta şi expune preţul ridicat pe care fiecare dintre noi îl plăteşte pentru aceste greşeli”.

Sfatul său este simplu: „Aud mulţi politicieni care spun că suntem în război. Şi asta e o discuţie periculoasă. Ăsta nu e război, e o criză sanitară. Implică securitatea, dar într-un fel diferit. Cere un alt fel de expertiză. Asistentele gândesc diferit faţă de generali. Pentru a ne proteja pe noi şi economia avem nevoie să ascultăm medicii şi asistentele, nu generalii! Să investim în spitale e la fel de important cu a cumpăra tancuri şi avioane. Marea întrebare e dacă ne vom aduce aminte de această lecție peste 5 ani, 10 ani sau 20 de ani”.

În opinia lui Yuval Harari, „niște politicieni au luat decizii greșite”. Cum a fost posibil așa ceva? „Reacţia potrivită este că noi avem puterea să prevenim şi, dacă epidemia se răspândeşte, nu e pentru că cineva l-a supărat pe Dumnezeu, ci pentru că nişte politicieni au luat nişte decizii greşite. Epidemiile nu sunt o forţă a naturii pe care nu o putem controla. Pot fi controlate. Dacă nu o putem face, asta se datorează unui eşec politic”.

De fapt, zice Harari, „vedem asta chiar astăzi. Țări diferite reacţionează diferit. Unele ţări au reuşit să ţină sub control pandemia eficient. Nu doar dictaturile, ci şi democraţiile au gestionat bine, Coreea de Sud, Taiwan, Noua Zeelandă, Germania, Grecia. Toate s-au descurcat în această situaţie fără să impună măsuri dictatoriale. Cum a făcut SUA. Reacţia a fost foarte neştiinţifică, neprofesionistă şi acum avem acest dezastru uriaş”.