Oamenii de știință de la Universitatea Aalto din Finlanda, Institutul Meteorologic Finlandez, Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda și Universitatea din Finlanda au creat o simulare computerizată pentru a arăta cât de departe se poate răspândi virusul în interior, descoperind, astfel, cum un nor de picături cauzat de o tuse îi va infecta pe ceilalți chiar și după ce persoana bolnavă a plecat.

VIDEO AICI

Aceștia susțin că cea mai bună modalitate de a evita contactarea virusului este ca oamenii să stea departe de spațiile publice ocupate, precum magazine și stații. „Dacă mergeți într-un supermaket, mergeți cât mai rar posibil și stați acolo cât mai puțin”, a declarat profesorul Ville Vuorinen de la Universitatea Aalto din Finlanda, pentru BBC.

„Rezultatele preliminare indică faptul că particulele de aerosoli care transportă virusul pot rămâne în aer mai mult decât se credea inițial, de aceea este important să se evite spațiile interioare publice ocupate. Particule extrem de mici nu se așează pe podea, ci, în schimb, se mișcă de-a lungul curenților de aer sau rămân plutind în același loc”, au spus cercetătorii, în contextul videoclipul.

Experții au cercetat modul în care particulele mici de aerosoli sunt transportate în aer atunci când sunt emise din tractul respirator, prin strănut, tuse sau chiar vorbire. (foto: Aalto University)