Evenimentul Zilei > Social > Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, premiat în Japonia
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, premiat în Japonia

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, premiat în Japonia

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va primi, în luna octombrie, la Tokyo, Premiul Fundaţiei Japonia, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în prezenţa prinţului moştenitor al Japoniei, Naruhito, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Constantin Chiriac, directorul FITS şi al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

„E marele premiu, pe care Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu îl ia în data de 19 octombrie, de la Tokyo. Este cel mai mare premiu (cultural n.red.) care există în Japonia, este premiul Japonia şi este pentru prima dată când cineva din România îl ia. Mai sunt doi din Europa care pe parcursul timpului l-au luat. Este un premiu extraordinar de important care va fi luat din mâna moştenitorului tronului imperial, iar a doua zi voi avea şansa să am o întâlnire cu împăratul şi cu toată Casa Imperială. Este un lucru excepţional, fără precedent”, a afirmat Constantin Chiriac, informează www.agerpres.ro.

De asemenea, el a amintit că în ultimii 20 de ani, Festivalul de Teatru de la Sibiu a adus în România nu mai puţin de 73 de companii de teatru din Japonia. Totodată, Constantin Chiriac a spus şi că, după 1990, prima trupă de teatru din Japonia care a venit în România, la Sibiu şi în alte şapte oraşe, a fost adusă prin Fundaţia Casa Prietenului, înfiinţată de el.
Momentul acordării acestui premiu se înscrie într-un turneu pe care Teatrul Naţional „Radu Stanca” îl va face în Japonia în această toamnă, în perioada 12-26 octombrie, în cadrul căruia vor avea trei reprezentaţii ale spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” şi patru reprezentanţii ale piesei „Oedip”, la Tokyo Metropolitan Theatre şi Matsumoto Performing Arts Center. În cadrul turneului japonez al teatrului sibian vor avea loc şi unele conferinţe susţinute de Constantin Chiriac şi Silviu Purcărete.
Pe de altă parte, Constantin Chiriac va primi personal, pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor culturale româno-japoneze, Premiul Ministrului Afacerilor Externe, într-o ceremonie care va avea loc la reşedinţa ambasadorului japonez de la Bucureşti, pe 16 septembrie.
Fundaţia Japonia este o instituţie non-profit, semi-guvernamentală care promovează cooperarea internaţională prin intermediul schimburilor culturale dintre Japonia şi alte ţări ale lumii, înfiinţată în anul 1972 printr-o lege specială a Dietei. În fiecare an Fundaţia Japonia derulează un număr important de programe de schimburi culturale în peste 180 de ţări, între care şi Romania.
FITS este considerat unul dintre primele festivaluri internaţionale de teatru la nivel mondial, fiind printre primele trei din Europa, alături de festivalurile de la Avignon şi Edinburgh.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: