Festivalul Anonimul 2024. Povestea filmului care a câștigat marele trofeu

Festivalul Anonimul 2024. Povestea filmului care a câștigat marele trofeu Sursa foto: Festivalulanonimul.ro

Festivalul Anonimul. Filmul „Photophobia”, realizat în perioada de început a războiului din Ucraina de Pavol Pekarcik şi Ivan Ostrochovský, a primit Trofeul ANONIMUL 2024. Publicul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a decis ca această peliculă să primească marele premiu în valoare de 3.000 de euro.

Filmul câștigător de la Anonimul

Lungmetrajul a fost realizat în perioada de început a războiului din Ucraina, când cei doi regizori au petrecut câteva luni în staţiile de metrou din Harkov. Prezentat prima dată la Veneţia, în secţiunea Giornate degli Autori, filmul arată povestea lui Niki, în vârstă de 12 ani. Pentru el şi familia sa lumina zilei este sinonimă cu un pericol mortal. Acesta este nevoit să stea în stația de metrou și să spere că totul se va termina cu mine. Atunci când o întâlneşte pe Vika, viața lui se schimbă. Ivan Ostrochovský este şi producătorul filmului câştigător al Trofeului Anonimul din 2022 - „107 Mothers”.

Film Photophobia

Film Photophobia. Sursa foto IMDB

Cele cinci lungmetraje care ar fi putut câștiga marele premiu sunt: „Banel & Adama” (Senegal-Franţa), regizat de Ramata-Toulaye Sy, „Photophobia” (Slovacia-Cehia-Ucraina), de Pavol Pekarcik şi Ivan Ostrochovský, „City of Wind” (Mongolia), de Lkhagvadulam Purev-Ochir, „Sweet Dreams” (Indonezia-Olanda), de Ena Sendijarevic, şi „Excursion” (Bosnia şi Herţegovina), de Una Gunjak. Selecţia competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova.

Cel mai bun scurtmetraj românesc

Cel mai bun scurtmetraj românesc a fost ales „(În) Cerc”, de Andreea Parfenov. Pelicula a primit un premiu în valoare de 1000 de euro, oferit de DACIN-SARA. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin, tot în valoare de 1000 de euro, a fost oferit filmului „Masterpiece | La Gran Obra” (Spania), de Álex Lora. Premiul este oferit de E.ON Energie România. „WTF Luci!?” regizat de Paul Radu, este scurtmetrajul căruia Fundaţia ANONIMUL i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Paştină”, în valoare de 1000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News
Festival Anonimul

Festival Anonimul. Sursa foto Festivalulanonimul.ro

Actriţa de origine iraniană, Mahsa Rostami, a prezentat filmul de deschidere, „The Seed of the Sacred Fig” și a fost invitatul special al festivalului.

Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, prezentată de actorul Sorin Miron, a avut loc în perioada 12-18 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Cineaștii au putut vedea, în avanpremieră, lungmetrajul „Captura” semnat de Adi Voicu, „Săptămâna Mare” în regia lui Andrei Cohn şi filmele documentare „Alice On & Off” de Isabela Tent şi „Vis.Viaţă” de Ruxandra Gubernat.

Discuții interesante la festivalul Anonimul

Cineaştii participanţi la festival au luat parte la trei discuţii deschie din seria Anonimul Talks. S-a vorbit despre siguranţa femeilor cu Andrada Cilibiu de la Centrul FILIA, despre cum promovăm eficient filmul românesc pentru a ajunge la publicul lui cu Ioana Ionescu (Cinema City), Monica Felea (Bad Unicorn), Dana Rogoz (actriţă) şi Ada Solomon (producătoare). Sâmbătă publicul au avut loc discuții pe marginea temelor din filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” cu echipa filmului şi Andreea Esca, Amalia Enache şi Dan Zarug.

Publicul de la Sfântu Gheorghe au cântat alături de Ana Coman şi au ascultat un recital susţinut de Cvartetul Pontica. DJ Brumarul şi DJ Gojira i-au făcut pe cineaști să danseze gala de închidere ANONIMUL 2024.

Revista presei